КУЛТУРА говора у јавном простору и нашим институцијама, школама, на улици није на завидном нивоу. То је последица духа времена, али и различитих околности које владају у свету. Чим су култура говора и очување квалитета српског језика теме у нашем друштву, већ смо урадили велики посао.

Овим речима министар културе и информисања Владан Вукосављевић, на свечаности у Библиотеци града Београда, сумирао је резултате акције "Негујмо српски језик", која се бави неговањем и заштитом српског језика, писма, опште језичке културе и писмености.

- Пре четири године покренута је акција која је била несвакидашњи искорак и чији циљ је био, између осталог, неговање културе говора у породици, медијима и друштву. Чини ми се да смо покренули лавину добрих догађаја и да су акцију прихватили млади људи и да се проширила и изван званичних институционалних оквира - казао је Вукосављевић.

Пројекат "Негујмо српски језик" започет је 2015. уз учешће Секретаријата за културу Града Београда, Филолошког факултета Универзитета у Београду и Библиотеке града Београда, а годину дана касније проширен је на републички ниво уз подршку Министарства културе. Бројне јавне личности, од Монике Белучи до Раде Ђуричин, на постерима су решавале језичке недоумице, а однедавно је заживео и "Караван културе говора" који предводи хуманитарац Арно Гујон.

Прочитајте још - Почела акција “Негујмо српски језик”


- Била ми је велика част да учествујем у акцији "Негујмо српски језик", не само због тога што српски сматрам другим матерњим језиком, већ због чињенице да је језик у сржи индетитета сваког народа. Преносећи језик будућим нараштајима преносимо оно што јесмо, како би наша деца била оно што смо ми данас и оно што су били наши преци. Језици свугде на свету морају да се очувају јер они су наше највеће богатство - истакао је Гујон. - Језик је и писана и изговорена реч, зато је потребно да освестимо важност читања и да подстакнемо људе да се баве културом говора. Свако може, уколико уложи бар пет минута сваког дана у учење и неговање српског језика, да постигне одличне резултате. Поштапалице су као мрље којима ружимо наш говор. Српски језик је леп и милозвучан и грехота би била да га кваримо лошим говором.

Ученик Данило Раонић се обратио публици

ОЧУВАЊЕ ЋИРИЛИЦЕ

СПЕЦИЈАЛНИ гости свечаности били су ученици ОШ "Милан Благојевић" из Лучана, Данило Раонић, Ђурђина Матијашевић и Магдалена Савић, који су уз наставницу српског језика Монику Ружић започели пројект "Сачувајмо ћирилицу". У оквиру ове акције, у току је анкета у школама на територији целе земље са питањем којим се писмом ученици више служе, а најављени су и вече посвећено Добрици Ерићу и беседа Матије Бећковића о ћирилици.