ОБРАЋАЊЕМ насловљеним "Лаже и паралаже Аје Јунг", Владан Вукосављевић је одговорио на оптужбе које је на његов лични рачун и на рачун Министарства културе и информисања, а поводом Конкурса за суфинансирање пројеката у области савременог стваралаштва, изрекла директорка Београдског фестивала игре, најављујући извођење комада La Vie Parisienne у оквиру пратећег програма БФИ.

- У ставу "да се нико до сада није толико трудио да угуши Београдски фестивал игре као актуелни министар културе", крију се и лаж и клевета. БФИ је у последње две године на конкурсу Министарства добијао средства у укупним износима од по 11,5 милиона динара. Званичне комисије, састављене од професионалаца у својој области, уважавајући интересе и потребе развоја домаће плесне сцене и за све конкурсне захтеве недовољан буџет, БФИ су додељивале знатно нижа средства, али је Министарство, имајући у виду значај фестивала, из скромног дискреционог фонда тај износ битно увећавало. Тако ће бити и ове године, и госпођа Јунг је с тим одлично упозната - истиче Вукосављевић, кога је Јунгова оптужила за игнорисање њеног фестивала, и додаје да, ако износ од 100.000 евра за приватни пројекат представља "гушење БФИ", онда Јунгова и он не користе сличну логику нити деле исти друштвени морал.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НЕДА АРНЕРИЋ НА КУЋНОМ ОПОРАВКУ: Ускоро повратак у театар

Директорка БФИ, који је ове године, уместо са тражених 15 милиона, званично на конкурсу подржан са два милиона динара, што је детаљно објашњено у образложењу конкурсне комисије, изјавила је да је затварање финансијске конструкције фестивала угрожено и да велики део трошкова остаје непокривен.

Министар на то одвраћа да БФИ, уз друге олакшице, финансирају и градски и покрајински секретаријати за културу, и то такође вишемилионским износима.

- Ако Јунгова, упркос томе, сматра да би држава или Министарство требало да покрију све или скоро све трошкове БФИ, а да њој као организатору остане приход од улазница, онда смо ближе логици Остапа Бендера "идеје наше, бензин ваш", а не разумној и друштвено и морално прихватљивој аргументацији.


ЛОША КОМУНИКАЦИЈА

ВУКОСАВЉЕВИЋА је Аја Јунг оптужила и за лошу комуникацију, рекавши да је он "девети њихов министар културе", с том разликом што је "са његовим претходницима увек разговарала". Министар на то одвраћа напоменом да су сви учесници на конкурсима Министарства пред комисијама у једнаком положају и да ту чињеницу ни Аја Јунг ни било ко други неће моћи да промени, те да ће свако ко се служи било каквим притисцима и покушава да утиче на резултате конкурса са њим имати "лошу комуникацију".