У ОКВИРУ програма "Лавиринти правде" 12. Међународног фестивала документарног филма (Белдокс) који почиње 8. маја, међу пет остварења који се баве глобалним изазовима права и правосуђа биће приказан и документарац "Суђење Ратку Младићу", редитеља Роберта Милера и Хенрија Сингера.

Они ће 9. маја, после пројекције филма о процесу вођеном против српског генерала у Хагу разговарати с публиком у Великој сали Дома омладине Београда, а биће учесници и панел дискусије на тему "Судска правда: између жртава и починиоца", која ће бити одржана 10. маја у трибинској сали Коларчеве задужбине. На дискусији ће, поред Милера и Сингера говорити и главни тужилац Међународног кривичног суда за бившу Југославију у Хагу, Питер Меклоски, сада у пензији, као и главни адвокат Младићеве одбране Бранко Лукић.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Генерал Ратко Младић дочекао 77. рођендан у добром расположењуУ програму "Лавиринти правде", који публици пружа прилику да се упозна са најновијим визуелним истраживањима стварности нашег сложеног и узбурканог света, у којем је успостављање владавине права од суштинског значаја, видећемо и документарце "Нек ми је Бог у помоћи" о раду бриселске истражне судије Ане Грувез, RBG о судији Врховног суда САД Рут Бејдер Гинсберг (85). Ту је и "Процес - држава Русија против Олега Сенцова" редитеља Асколда Курова, који архивским снимцима реконструише једно од првих монтираних суђења које је осмислио Стаљин. Куров, који ће бити и гост фестивала, у филму приказује и покушаје његове породице, пријатеља и адвоката да спасу Сенцова.

Серија разговора и панел дискусија који ће пратити пројекције осмишљена је као критички простор за испитивање вишеструких и сложених верзија стварности.