ШТА је оно најбоље, најзанимљивије и најважније што су српски филмски аутори створили на великом платну од 2001. године до данас, културна јавност и изван Србије може да сазна из књиге на енглеском језику The Best Serbian Films of the 21st Century ("Најбољи српски филмови 21. века"), критичара Ђорђа Бајића, Зорана Јанковића и Ивана Велисављевића.

Издавач књиге је Филмски центар Србије (ФЦС), и она представља избор из зборника "Критички водич кроз српски филм 2000-2017" истих аутора, уз допуну продукције из 2018. Како је истакнуто на недавној промоцији у књижари "Делфи" СКЦ-а, циљ овог издања је промоција српског филма у свету, али и критичко вредновање онога што је најрепрезентативније или најзанимљивије у новијој српској кинематографији.


Прочитајте још: Сви успеси али и разочарања српског филма


Нова књига обухвата 50 филмова, а подељена је на четири засебна сегмента. У првом су критике најбољих филмова награђиваних и искусних аутора - Горана Паскаљевића, Емира Кустурице, Желимира Жилника, Милоша Мише Радивојевића и Горана Марковића, а последњи сегмент критике филмова нових нада, редитеља млађих од 30 година, Луке Бурсаћа, Косте Ристића, Филипа Ковачевића, Момира Милошевића и Рашка Миљковића. Централни део заузимају критике филмова који су то завредели по квалитету и по пријему на фестивалима у земљи и свету .

У посебном сегменту дате су критике филмова који су остварили велики успех у биоскопима ("Зона Замфирова", "Муње", "Монтевидео, Бог те видео", "Јужни ветар"). Уредник издања је Мирољуб Стојановић, књигу је на енглески превела Јелена Косановић Дороги, а дизајн је урадио Борут Вилд.