ИЗДАВАЧ "Прополис букс" најпознатији је као кућа која је милионској армији поклоника Дејвида Валијамса обезбедила и озбиљну подршку међу српским читаоцима - објављујући преводе свих романа тог, најпродаванијег дечјег аутора данашњице.

Препознатљиви хумор и несвакидашњи дар овог светског хит писца да о врло озбиљним стварима приповеда на неозбиљан, деци пријемчив начин - умногоме описују и начелну уређивачку политику куће, која се наметнула обиљем свежих, духовитих, питких дела намењених пре свега школарцима.

Управо за њих, и то најпре за оне који се тек рву са латиничким писмом, јесте као створена "Кућица на дрвету од 13 спратова" Ендија Грифитса и Терија Дентона. Овај списатељско-илустраторски двојац у ствари приповеда, по много чему необичну, причу о начину настанка једне књиге, док су у овој главни јунаци - управо њих двојица (или њихови имењаци и колеге).

Енди живи у кућици на дрвету од 13 спратова са својим другом Теријем. Њих двојица пишу смешне приче, односно Енди пише текстове, док Тери црта илустрације. Како изгледа живот у несвакидашњој кућици на дрвету која има куглану, базен са ајкулама људождеркама, лијане за љуљање, играонице и машину која те јури да ти у уста испали пенасту бомбону, па чак и катапулт за испаљивање непожељних посетилаца - сазнаће млади читаоци који се одваже да се "попну" на дрво из наслова и ступе у ову јединствену грађевину.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СВЕТИОНИЦИ СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ: У Лозници промовисана књига "Оне су промениле Србију"

Шашава књига нашла се на пола пута између "правог", "озбиљног" романа и сликовнице, и управо је због тог обиља Дентонових шармантних илустрација одлична за први сусрет малишана са латиницом.

Тек за нијансу старијим читаоцима (од 9 до 12 година) "званично" је намењена још једна хит књига коју је за наше малишане превео и објавио "Прополис букс" - "Мој брат је суперхерој" Дејвида Соломонса. Уз неизоставне хумор и акцију, трећа кључна реч која одређује овај наслов је "супермоћи" - што га и чини неодољивим за вероватно сваког дечака на Земљи.

И девојчицу, наравно. Но и ова прича се ипак бави дечачким двојцем, а приповеда је залуђени стриповима Лук, чији брат - досадни штребер Зак напрасно бива обдарен суперхеројским способностима (после светлосног бљеска до ког је дошло док су браћа - баш попут Ендија и Терија, вече проводила у својој кућици на дрвету)... Луку преостаје да се суочи са иронијом окрутне судбине и обучи брата како да барата новостеченим моћима по "упутствима" из стрипова, јер Зак није прочитао ниједан стрип у животу. А читаоцима остаје да се смеју до суза откривајући неочекиване потешкоће са којима се сусреће један модеран суперхерој, уз овај узбудљиви водич кроз тајне галаксије и симпатични омаж жанру који се конзумира са плаштовима и маскама.