БУДИМПЕШТА - ОД СПЕЦИЈАЛНОГ ИЗВЕШТАЧА "НОВОСТИ"

САЛА Националног театра испуњена до последњег места, повици одушевљења и френетичан аплауз који је глумце упорно враћао на сцену - у најкраћем, биланс је извођења Чеховљевог "Иванова" (у режији Тање Мандић Ригонат) Народног позоришта из Београда, у среду вече на Фестивалу МИТЕМ у Будимпешти.

На Округлом столу који је уследио после представе чуле су се похвале "изванредној игри, жанровској двојности (комичким и драмским елементима у представи), префињеним глумачким средствима, специфичној сценографији и одличном редитељском читању". Тако је "Иванов" оправдао очекивања селектора Ерна Веребаша (иначе, драматурга пореклом из Кањиже) који је представу уврстио у богат фестивалски репертоар, на коме се од 11. априла до 5. маја надмећу, али не такмиче - представе из Мађарске, Русије, Данске, Шведске, Украјине, Француске, Литваније, Француске, Чешке, Словачке, Казахстана...

Наши уметници овде су радо виђени гости, чему свакако доприноси и српска национална мањина у Мађарској, али и Мађари из Војводине који су се последњих деценија доселили у Будимпешту. И једни и други нашли су се у публици, пратећи представу без превода, док је за остатак гледалишта изванредан посао обавила Кристина Сорчик, глумица пореклом из Сенте: за потребе "Иванова" била је симултани преводилац који је зналачки помогао посетиоцима да ухвате корак са обимним текстом и реагују у правим моментима. Обраћајући се публици на Округлом столу, в. д. управника Народног позоришта, Ивана Вујић, истакла је да "представа коју су гледали служи на част Београду и београдском глумишту, окупља глумце свих генерација чије су улоге изузетно захтевне".

Прочитајте још - "Иванов" у Будимпешти

Бранко Видаковић, Хана Селимовић и Ивана Вујић 

А тај захтеван задатак, као и много пута до сада, одлично су обавили Никола Ристановски, Нада Шаргин, Бранко Видаковић, Хана Селимовић, Данијела Угреновић, Ненад Стојменовић, Бранка Петрић, Никола Вујовић, Бојан Кривокапић, Вања Милачић, Предраг Васић, Јелена Живковић, Немања Константиновић и Јелена Халупа. Посебну одговорност и изазов имао је Марко Баћовић који је у улогу Шабељског ушао уместо преминулог Предрага Ејдуса, једног од наших, како је речено и на овом фестивалу, "највећих глумаца, огромне енергије и посвећености".

Дан касније, Хаџи Ненад Маричић, глумац Народног позоришта, у Текелијануму (задужбини Саве Текелије из 1838. године) у срцу Будимпеште, за представнике наше националне мањине као и за мађарску публику, говорио је Шекспирове сонете из истоимене књиге.

- Узајамно поштовање и разумевање звезда је водиља наша два позоришта - нагласио је Атила Виђански, директор Националног театра и МИТЕМ фестивала:

- Београђани долазе у Мађарску, ми смо недавно имали малу турнеју у Србији. Али, то није крај: следећа степеница је међустудентска сарадња. Мађарски школарци ће ићи у Београд да стичу нова искуства, а из главног града Србије студенти ће доћи у позориште у Капошвару. Надам се да је то тек почетак нових, заједничких подухвата.

Прочитајте још - "Родољупци" гостују у Мађарској

КОСТИМИ НА ПОКЛОН

ДЕО фундуса, односно костими из представа које су скинуте са репертоара Народног позоришта, биће поклоњени Српском позоришту у Будимпешти. Тиме желимо да помогнемо и пружимо подршку нашим колегама и сународницима. Такође, део фундуса дариваћемо ФДУ и театрима у Србији - открива Ивана Вујић.