БЕОГРАД - Изложба "Џез у Београду" биће отворена у четвртак, 18. априла, на платоу испред Уметничког павиљона "Цвијета Зузорић" у оквиру манифестације Дани Београда, најавили су организатори.

Изложбу је реализовао ауторски тим који су чинили Вањушка Мартиновић, директор Музичке школе "Станковић", Зорица Којић, музички критичар и професор клавира МШ "Станковић" и Војислав Пантић - џез критичар и уметнички директор Београдског џез фестивала, у сарадњи са ЈП "Београдска тврђава".

Дизајнер изложбе је Добрила Стеванић. Изложба „Џез у Београду“ инспирисана је скоро један век дугом традицијом свирања и слушања џеза у Београду, изузетним значајем Београдског џез фестивала у 20. и 21. веку, као и 25.годишњицом постојања првог џез одсека у региону, покренутог у Музичкој школи "Станковић" 1993. године.

ПОРЧИТАЈТЕ ЈОШ - Џезери на Нишави

Изложба представља прилику да се широј јавности протумачи тајна звучна мапа Београда - она која кроз радове наших угледних фотографа, као и иностраних мајстора џез фотографије, документује постојање џезера и њихових многобројних састава и концерата у Београду, од друге половине двадесетих година прошлог века до данас.

Серија фотографија са наступа и изван сцене отвара странице заборављених дешавања, приказујући велике јунаке нашег културног живота, његове модернизације и укључивања у светске токове.

Изложба нас подсећа и да целовита повест џеза у Београду и Србији још увек чека да буде написана.

Она представља мали-велики прилог неком будућем напору да се истински хероји музике и, посебно, џеза ове земље отргну од заборава, али и аргумент музичке будућности која се управо овог часа кује у мајсторским радионицама Џез одсека МШ "Станковић".

У то ће нас уверити изабрани полазници одсека под вођством професора Ивана Радивојевића концертним наступом на отварању изложбе.