ПРИЗНАЊЕ "Момо Капор" које додељује истоимена Задужбина, а које се ове године додељује за књижевно достигнуће, уручено је данас у Скупштини града Београда Др Нелету Карајлићу. Награду која му је припала за роман "Солунска 28" ("Лагуна"), а која се састоји од сребрне плакете (Момине "Школице") и 200.000 динара, Карајлићу је уручио академик Матија Бећковић.

Захваљујући се на признању, лауреат је напоменуо да му је част да буде у истој реченици са Момом Капором, а камоли да добије награду која носи његово име.

- Осећам се као неко ко то није заслужио, иако се жири не слаже са тим и ја им се нећу противити - казао је Карајлић, истичући да је свестан да мора још дуго да пише да би достигао стил и умеће баратања речима којима се Момо разметао. - Момо би свима нама, који причама желимо другима да улепшамо живот, морао да буде узор, не само као човек који је у ситним стварима налазио суштину филозофије и еликсир вечног живота.


ПРОЧИТАЈТЕ И:Неле Карајлић: Жао ми је што са Момом нисам делио астал у кафаниОн је истакао да је најзад дошло време за представнике рокенрола да добијају књижевне награде:

- Лед је пробио колега Боб Дилан, добивши Нобелову награду. Придружујем му се са Момином. Разлика је само у томе што моја награда носи име човека који је генерације својим делима чинио сретнијим и племенитијим, док Диланова награда носи име човека који је измислио средство за уништавање.

Свечаности у Скупштини града присуствовали су градоначелник Зоран Радојичић и његови заменици Горан Весић и Андреја Младеновић.


ЈЕДНОГЛАСНА ОДЛУКА

ОДЛУКУ о додели признања - које се додељује сваке године на Момин рођендан 8. априла, наизменично за књижевност и ликовну уметност, донео је једногласно жири који су чинили писац Мухарем Баздуљ, главна и одговорна уредница "Одбране" Драгана Марковић и писац Вуле Журић.