Овогодишњи добитник престижне књижевне награде "Јелена Балшић" је песник Рајко Петров Ного, а Повеља и икона Свете Јелене накнадно ће му бити уручена у Српској књижевној задрузи у Београду, саопштио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије у манастиру Бешка на Скадарском језеру.

У цркви се налазе земни остаци Јелене Балшић, ћерке кнеза Лазара и жене Ђурђа Стратимировића Балшића, по којој награда носи име. Покровитељ награде је Митрополија црногорско-приморска и додељује се најугледнијим књижевницима и песницима сваке друге године у част ктиторке манастира Бешка и песникиње Јелене Балшић.

Жири за доделу награде одлучивао је у саставу: Валентина Питулић, Мило Ломпар, Душко Бабић, Мирослав Максимовић, Љубица Петковић и Симон Ђуретић, секретар Савета књижевне награде. У одлуци се наводи да се Ного у свом књижевном стваралаштву дотакао мотива који су дубоко укорењени у архетипске слојеве српског националног бића.


ПРОЧИТАЈТЕ И:Рајко Петров Ного о академику Милораду Екмечићу: Вреди ти шамар сабраних дела- У свом богатом опусу песник преко индивидуалног и колективног искуства преноси слике свог најранијег доживљаја света. Лични песников доживљај света није могао да се фокусира на колективно наслеђе, где се у његовом песничком изразу јасно детерминишу историјски, митолошки, религиозни, социјални и други слојеви традиционалне културе. У стваралаштву Рајка Петрова Нога слили су се лирски, епски и баладични тонови колективног наслеђа којима је песник дао лични израз. Симболима огњишта, прага, иконе, дувара, верига, наука, змија, хлеба, крста, песник је исказао најдубље слојеве свог бића у којима доминирају слике завичаја, природе и људи - наведено је у образложењу жирија.