Средњовековна тврђава Голубачки град 30. марта отвара се за посетиоце, јер су, након скоро пет година, окончани радови на њеној комплетној реконструкцији. Вредност овог посла износила је 6,6 милиона евра, а радове је финансирала Европска унија, преко Аустријске развојне агенције (АДА).

Реконструкција, започета у јулу 2014. године, обухватила је обнову бедема и свих десет њених кула, изградњу обалоутврде и визиторског центра, као и пробијање новог тунела и градњу обилазнице дуге 800 метара, како Ђердапска магистрала не би и даље пролазила кроз тврђаву.

Сви предвиђени радови требало је да се заврше у року од две године, до јула 2016. године, али су, због бројних проблема, продужени до марта 2019. Пошто су сада окончани, уследиће градња комерцијалних садржаја, као што су: ресторани, бициклистичке стазе, спортски терени, базени, рибарско село, апартмани, атељеи за уметнике и марина за чамце. Њих неће финансирати ЕУ, јер је реч о комерцијалним садржајима, већ ће се за њих тражити други инвеститори.

Прочитајте још - Фотографисање на тврђави Голубачки град 4.000 динара

Ради надгледања радова на обнови тврђаве и каснијег управљања целим историјско-туристичким комплексом, који се простире на 23 хектара, држава је основала предузеће "Тврђава Голубачки град" ДОО. После комплетног уређења и изградње свих додатних садржаја, општина Голубац очекује да ће се овде отворити више од 100 радних места и да ће од туристичких посета годишње зарадити око пола милиона евра.

Голубачки град налази се на самом улазу у Ђердапску клисуру и припада Националном парку Ђердап. Састоји се од предњег, задњег и горњег дела, са две колске капије и десет кула. Не зна се тачно ко га је саградио, да ли Срби, Византинци или Мађари. Непознато је и време градње, али се први пут спомиње у угарским списима, у првој половини 14. века. После Косовског боја тврђаву је заузео Бајазит Први и под Турцима се налазила све до 1867. године.

ЧЕТИРИ ЗОНЕ

Голубачки град, подељен је на четири зоне: зелену, плаву, црвену и црну, а улазнице ће коштати од 150 до 1.200 динара. Малолетницима ће бити омогућен улаз само у зелену зону, док ће остале три моћи да обилази највише пет посетилаца у једној тури, и то само у пратњи водича.