Данас је у Косовској Митровици после дуге и тешке болести премио песник Миомир Мики Јовановић. Јовановић је значајан књижевни стваралац града на Ибру и покрајине, добитник је бројних награда, оснивач и покретач културних институција и манифестација, а бавио се и иконописањем и сликарством.

Рођен је 1963. године у Косовској Митровици где је завршио Гиманзију и никада није напуштао свој град. Уметнички рад започео је у Књижевном клубу „Митрикс“ , чији је један од оснивача и председник. Од 1995. године био је члан Удружења књижевника
Србије и у два мандата члан Управе Књижевног друштва Косова и Метохије Објавио је књиге поезије „И реч живот роди“, „Небеска врата“, „Знам ја вас“, „Кад ноћ јутро не признаје“, заступљен је у бројним часописима, зборницима и антологијама. За књижевни
рад добио је награде Перо деспота Стефана Лазаревића, Повељу Карађорђевића, Песничку повељу и Песничко успеније.

Књижевно стварање Миомира Микија Јовановића је настало на епској основи, дубокомисаоно са његошевским принципом националне самосвести и односа према стварности.

Тако је проф. др Даница Андрејевић оценила да су његови стихови „у дослуху с народном епиком, али и са драматичним феноменима свакидашњице“.

Учестовао је на књижевним скуповима у Црној Гори и Републици Српској. Јовановић је веровао да о Косову и Метохији могу истински певати само који су на њему живели, јер су у поезији живели и видели своју будућност. Редовно је обилазио изоловане срединејужно од Ибра и учестовао у књижевним манифестацијама.

„Најгоре је кад се нешто дешава, а ти не можеш ни да помогнеш, нити ишта да измениш,јер немаш снаге – немаш како!“, говорио је Јовановић у књизи Уменост живота наглашавајући да на Косову и Метохији континуитет живљења значи континутет стварања.

Пре пола године објавио је своју последњу збирку песама" Између је мисао", а њена промоција је била планирана за 21. март у Градској библиотеци"Вук Караџић" у Косовској Митровици.

Песник Миомир Мики Јовановић биће сахрањен у суботу 16.03.2019. у 14 часова на гробљу Рударе у Косовској Митровици.