КУЛТУРНИ центар у Лондону биће отворен до краја године, на ексклузивној локацији у центру града, сазнају "Новости". Реч је о четвороспратној згради у Деринг стриту, десетак метара од Оскфорд стрита, једне од најатрактивнијих улица у Европи, коју свакодневно посети на стотине хиљада људи.

Ова зграда је некада била у власништву компаније ЈАТ, а на поменутој адреси дуго година је било њено представништво. Међутим, на име дуга некадашње авио-компаније, зграда је припала Министарству спољних послова. Последњи пут ово импозантно здање је коришћено током Олимпијаде у Лондону 2012. године, када је у Деринг стриту био смештен "Српски павиљон", као база за промоцију наше земље током Олимпијских игара у Великој Британији. Неколико месеци касније приређене су две-три изложбе, а потом је зграда затворена.

Овај простор годинама је био празан и напуштен и почео је да пропада, па је министар спољних послова Ивица Дачић пре две године најавио њену продају. У међувремену се од продаје одустало, јер је очигледно процењено да би овај простор у ексклузивној зони Лондона могао бити идеално место за промоцију српске културе, за изложбе, гостовања, предавања...


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЗОНЕ САРАДНИК У КОНЗУЛАТУ: Катарина Радивојевић у нашем дипломатском представништву у Њујорку


- Лондонски културни центар представљаће први центар модерног типа за промоцију креативних индустрија и иновативности Србије и њених грађана - стоји у образложење МСП о плановима за ову годину.

Како сазнајемо, за ову намену је из буџета МСП за ову годину обезбеђено 100 милиона динара, а у току је реконструкција овог простора.

Културни центар у Лондону биће трећи по реду, после Париза и Пекинга, који је отворен у новембру прошле године. Према најавама, планирано је да центри српске културне политике ускоро буду отворени и у Москви и у Берлину.


ИМПОЗАНТНА ГРАЂЕВИНА

ЗГРАДА у Деринг стриту изграђена је са јавним садржајем у приземљу и на првом спрату, око 1904. године, према пројекту Трејдева и Мартина. Фасада је у фино тесаном камену, у стилу слободне интерпретације готичко-фламанског стила са елементима Arts end krafts. Фасадом доминирају два стуба са капителима у облику лисних преплета, на којима почива централно постављени готички лук.