"Терет", дебитантски филм Огњена Главонића, биће приказан на филмском фестивалу Неw Дирецторс/Неw Филмс, који по 48. пут организују Музеј модерне уметности (МоМА) и Центар "Линколн" из Њујорка.

Фестивал је посвећен младим филмским ауторима из целог света, и ове године се одржава од 27. марта до 7. априла. Главонићев филм је једини представник Србије на фестивалу у оквиру којег ће бити приказана 24 дугометражна и 11 кратких филмова.

"Терет" прати причу Владе, возача камиона, у току НАТО бомбардовања Србије 1999. године.

Док пролази кроз непознате пределе, окружен последицама рата, Влада не зна и не жели да зна шта је то што превози, али тај товар временом постаје његов терет.

Након прошлогодишње премијере на фестивалу у Кану, филм је приказан на више од 50 фестивала широм света, на којима је освојио двадесетак награда.

Пројекције у МоМА и Центру "Линколн" представљаће америчку премијеру филма, а дистрибутер, Грашхоппер Филм, најављује и пројекције у другим градовима САД.

Главну улогу тумачи познати глумац Леон Лучев, а у споредним улогама се појављују и Павле Чемерикић, Тамара Крцуновић и Иван Лучев.

Сценариста и редитељ филма је Огњен Главонић.

Продуценти "Терета" су Драгана Јововић, Стефан Иванчић и Огњен Главонић испред продуцентске куће Нон-Алигнед Филмс из Србије, док су копродуценти Цинема Дефацто из Француске, Кинорама из Хрватске и Тхрее Гарденс Филм из Ирана.

Филм је реализован уз подршку Филмског центра Србије, Секретаријата за културу и јавно информисање Аутономне Покрајине Војводине, француског државног фонда ЦНЦ, европског фонда за копродукције Еуримагес, Хрватског Аудиовизуалног центра, фонда Висионс Суд Ест, Хуберт Балс Фонда фестивала у Ротердаму и Доха Филм Института.