ПЕСНИК Матија Бећковић у петк увече је, у Матици српској у Новом Саду, одушевио и разгалио публику у пуној великој сали најстарије културне установе у Срба, говорећи стихове из своје књиге „100 мојих портрета“, капиталног дела у издању Компаније „Новости“.

Поздрављајући поштоваоце песниковог дела, међу њима и епископа бачког Иринеја, председник Матице српске Драган Станић је истакао да је Бећковић „једно велико чудо“ српске поезије и књижевности.

- Сваком мора бити јасно да смо привилеговани тиме што живимо у времену Матије Бећковића, јер је то чудо од наступа, усменог наступа. Он има ону врсту магије у свом песничком наступу коју бих упоредио са магијом гуслара – рекао је Станић нагласивши да Матијино дело остаје за вечита времена.

А тај свој импозантни наступ песник је поновио пред Матичином публиком, читајући стихове из своје нове књиге.

- Ја овде нисам дошао сам. Дошао сам са сто својих портрета. Са својим групним портретом, својом аутобиографијом о другима. Већ сам толико пута рекао да је човек оно што памти. Оно што заборавља то није он. Ја сам оно што нисам могао да заборавим описао као ону усмену заоставштину која увек остаје незаписана – рекао је Бећковић и више од сата гововорио стихове песама „Иво Андрић“, „Меша Селимовић“, Србија“, Кустурица“, „Никола Тесла“, „Чвор“...

У овој књизи су углавном портрети упокојених личности али има и живих, рекао је проф. др Јован Делић, нагласивши да су Матијини портрети личности и својеврсна борба против заборава.

- Однос између портретисте и портретисаног јесте однос присности и блискости – навео је професор Делић и Матијин портрет песника Новице Тадића, од само једног стиха, „црна варница“, издвојио као најкраћи, али савршен.


У име Компаније „Новости“ новинарка Јованка Симић поздравила је госте на промоцији истакавши да је ово дело, једно од капиталних издања „Новости“, објављено уочи прошлог београдског Сајма књига и побудило изузетно интересовање сајамске публике.