СРПСКОМ филму "Шавови" редитеља Мирослава Терзића, по сценарију Елме Татарагић, припала је престижна награда Europa Cinemas Label за најбољи европски филм у програму "Панорама" на управо завршеном фестивалу у Берлину.

Како је у свом саопштењу записао трочлани међународни жири, "Шавови" су добар пример моћи филма као вида уметности.

Прочитајте још: Аплауз за "Шавове"

"Сјајна режија, сценарио, фотографија, монтажа и врхунске глумачке креације. Овај филм је заснован на истинитим догађајима, бави се темом новорођених беба несталих из болница у Београду, које су годинама проглашаване умрлим, а заправо су продаване, и он показује да постоји много неправде свуда у свету. Али, ако верујете у себе и своје емоције, можете да срушите те зидове. Прича слама срца. Када погледате овај филм, он ће дуго остати у вама. Шта бисте ви урадили да се то догоди вама? Храброст лика мајке у овом филму је истински вансеријска. Све честитке редитељу Мирославу Терзићу", истакнуто је у образложењу за награду у Берлину.

Улогу мајке бравурозно је одиграла Снежана Богдановић, која је на берлинској премијери испраћена овацијама, а у глумачкој екипи која је одушевила фестивалски жири су и Весна Тривалић, Марко Баћовић, Јована Стојиљковић, Драгана Варагић, Ксенија Маринковић, Јелена Ступљанин, Петар Бенчина, Радослав Миленковић, Раде Марковић, Петар Чемерикић.

Домаћа премијера награђеног филма "Шавови" заказана је 1. марта на овогодишњем Фесту, у оквиру такмичарског програма "Српски филм".