ТРНОВИТО је сликати, додуше трновито је и радити, сматра један од најактивнијих млађих сликара на нашој ликовној сцени Немања Мате Ђорђевић, чији ће плодови двогодишњег трновитог рада и сликања бити представљени вечерас од 19 часова у Галерији "73" на Бановом брду, на изложби "Катабасис". Поставка коју чине претежно велика платна, колажи и цртежи, дисциплине за које уметник каже да га "драгоцено уништавају", потом иде на малу турнеју.

Изложба прво путује за Сомбор, где ће бити приказана у галерији Културног центра "Лаза Костић", потом одлази у Панчево, у Галерију "Милорад Бата Михајловић", а онда следи велика завршница у београдској Кући легата, где ће бити изложен шири избор из досадашњег опуса овог ствараоца, са признањима и ван граница Србије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Немања Мате Ђорђевић: Зло нашег времена

Рођен у Београду 1983. године, Мате од пре пет година дела на релацији Београд - Париз. Добитник је домаћих и интернационалних награда, а једини је са ових простора кога је три пута наградила Француска академија - за цртеж, сликарство и једногодишњим резиденцијалним програмом. За овог аутора су слике које ће се сада наћи пред публиком - као деца:

- Или ја бар гајим заблуду да јесу, управо стога што се ваљају, кикоћу, клибере, падају, скачу, достојно носе невиност и суптилност, до којих ми је стало све више, што сам старији - открива уметник.

Ипак, домаћа публика Ђорђевића препознаје као аутора коме су блиске теме везане за апокалиптичне визије свакодневице и будућности:

- Живимо у времену у ком нам се пушта крв на све стране, као насуканим китовима - додаје сликар. - Ово је епоха подлива. Апсолутно. Са друге стране, ове моје слике су под отоком узидане у своју нишу. Самим тим су бесповратно болније, јер се раде под тим и таквим отоцима и околностима. Све постаје, пре или касније, руина онога што друштво сматра животом.

Реч је о првој самосталној изложби овог аутора на територији Београда, после четри године, па додаје да је "мало, али само мало, поносан" да је "жив, здрав и радан". У Галерији "73" биће до 26. фебруара.

СВАКО ГАЈИ МАЛОГ ТИРАНИНА

ИМЕ изложбе "Катабасис" је, у шали каже Ђорђевић, прилепљено као чиодом, мада може да алудира на митски свет:

- Не претендујем да будем паметан, то је једноставно, подземни свет, који се гаји под нечијим коленима, а пошто свако гаји малог тиранина у себи, мени је било прикладно да то и такво мишљење изнесем на видело у облику ових радова - каже Немања Мате Ђорђевић.