ВЕОМА сам се ражалостио када сам чуо за Душанову смрт. Прими моје саучешће, Бојана. Он ће живети вечно, а био је тако јединствена и мила особа.

Овим речима се троструки оскаровац, велики Френсис Форд Копола, опростио од нашег редитеља Душана Макавејева у телеграму саучешћа упућеном његовој удовици,који је јуче прочитан на комеморацији у Југословенској кинотеци. То је био тек један од многобројних телеграма пристиглих из свих делова света, који сведоче о светском реномеу и значају стваралаштва Макавејева.

- Последње збогом, Душане. Желим да и на небесима будеш узбуњивач - поручио је још

Прочитајте још - Почаст великом Маку

један великан светског филма, мексички оскаровац Алфонсо Куарон.

О великом Маку, у Кинотеци су говорили његови пријатељи, сарадници, поштоваоци...

- Овај камен са уклесаним потписом Ингмара Бергмана, Мак је донео у Београд након што је основана Европска филмска академија. Поред свега онога што је био и што ће представљати, Макавејев је са Беном Кингслијем и Иштваном Сабом почасни члан Борда ЕФА - казао је директор Кинотеке Југослав Пантелић.

Фото З. Јовановић

У свечаној сали Кинотеке, која ће од 23. фебруара понети име "Макавејев", од редитеља су се опростили Здравко Шотра, Бранка Петрић, Бранко Цвејић, Рада Ђуричин, Дарко Бајић, Ева Рас, Милета Продановић, Милутин Петровић, Радослав Зеленовић...

- Дуго времена се наш филм распознавао по Макавејеву, грађанину света. Његови играни филмови постали су део светске филмске баштине и део свих важнијих филмских архива - казао је редитељ и историчар филма Божидар Зечевић.

Фото З. Јовановић

- Филм "Човек није тица" гледао сам у Лос Анђелесу на некој ретроспективи његових остварења. Публика је била збуњена - поручио је Слободан Шијан у писму које је прочитао Светозар Цветковић. - Тај филм је изгледао изванредно, као да је читав модеран српски филм изашао из њега. И Жикине певаљке, и србијанско блато, и Сашини Цигани, и Жилников ангажман. У њему је било и нешто што је само Маково - слављење живота, биологије, љубави, нагона за самоодржање и смисла и функционисања највеће утопије света - комунизма. Мак је најзначајнији комунистички редитељ друге половине 20. века. Мак је цар Душан српског и југословенског филма - написао је Шијан.

Фото З. Јовановић

Цветковић, који је више пута сарађивао са Маком, рекао је да се од њега могло очекивати још толико генијалних ствари које не бисмо разумели, али којима би будућност морала да се диви:

- Мак је био слика материјалне скромности, а духовног богатства. Имао је Бојану, Жилника, Пегу, Рашу Попова, Бертолучија, Вендерса, Еву, Милену, Гагу, Аниту... Имао је светлост која је и мене, међ ових пар имена, ни сам не знам којом сулудом срећом, обасјала и од ње живим.

Прочитајте још - Богатство су трагови дивних људи

ПОРУКЕ

Саучешће су путем телеграма породици упутили и светски познати документариста, а Душанов студент, Џошуа Опенхајмер, затим Лорен Мортимер, Милчо Манчевски, Словенски филмски центар "Вертиго", Карпо Година, Хрватски филмски савез, професор са Харварда Алфред Кузети, где је наш редитељ током 1996. и 1997. држао предавања, као и Марион Доринг, директорка Европске филмске академије, чији је Макавејев био један од оснивача.

Фото З. Јовановић


Прочитајте још - Хумана идеја се негде крије

ВИМ ВЕНДЕРС: ЗАУВЕК ЋУ ГА ПАМТИТИ

ВЕСТ да је Душан преминуо погодила ме је као ударац чекићем. Човек такве виталности имагинације, тако младог духа. Увек ћу чувати успомене на Душана и оне у вези са Европском филмском академијом и са Уметничком школом у Хамбургу када је недељу дана боравио код нас. Заувек ће остати један од великих мајстора филма, а његов осмех урезан је у срцима свих нас - поручио је Вим Вендерс у телеграму.

Фото З. Јовановић