АВАНТУРЕ вечно младог (премда од пре две недеље деведесетогодишњег) белгијског новинара Тинтина, један су од најпревођенијих и најпродаванијих стрип серијала свих времена, чији је аутор Жорж Реми Ерже у девету уметност увео стил познат као “чиста (јасна) линија”. Откако је Ерже први пут нацртао чуперак јунака, који се тог 10. јануара 1929. премијерно појавио на страницама дечјег прилога белгијског католичког часописа, Тинтин не престаје да одушевљава читаоце широм света - па и код нас, где се са нестрпљењем ишчекује поновни сусрет са њим. А дочекаћемо га врло ускоро, захваљујући издавачкој кући “Дарквуд”, која намерава да у наредне две године објави целокупан опус “Пустоловина Тинтина” у осам интегралних књига - а прве две се очекују у књижарама већ током фебруара.

- Тинтин је један од најпрепознатљивијих и највољенијих европских стрип јунака свих времена, а његов творац Ерже - међу 10 најпревођенијих аутора са француског говорног подручја, без обзира на жанр, а када је у питању стрип - други најпревођенији, одмах иза Ренеа Госинија - наводи Дејан Савић, уредник у овој издавачкој кући. - Приповедање Ержеа увек је осликавало геополитички и историјски контекст у ком су се авантуре одвијале, а осим као најистакнутији представник цртачке школе “јасних линија”, истицао се и по томе што је сваки албум марљиво припремао и истраживао земље у којима ће се радња одвијати, путујући и правећи белешке, те слике пејзажа. Ерже је добитник бројних признања, попут Ајзнерове награде, као и Light of Truth награде коју додељује далај-лама за промовисање културе Тибета, осликане у албуму “Тинтин на Тибету”.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - МАТИЈИНИ БИСЕРИ: Беćковиć о кнјизи "Сто српских портрета" у Суботици

Читаоци у Југославији имали су прилике да читају о авантурама Тинтина на страницама “Политикиног забавника” али и “Екс алманаха”, подсећа Савић, те додаје: - Када је реч о албумским/интегралним издањима, занимљиво је да је Тинтин готово “уклет” на овим просторима - од краја осамдесетих три различита издавача са простора некадашње Југославије започињала су објављивање књига о Тинтину. Ипак, “Дарквуд” је одлучан у намери да овог култног јунака француско-белгијске школе стрипа објави у целости, како и доликује.