ОБНОВЉЕНО здање на Ушћу угостиће следећег четвртка прву велику међународну изложбу откако је Музеј савремене уметности прошле године поново отворио врата на старој адреси. Реч је о репрезентативној поставци "На путу око света. Уметност из Немачке", чији су кустоси Матијас Винцен и Матијас Флиге, а реализује се уз помоћ Гете института и Института за међународне односе у култури - Ифа.

Избором 350 дела 94 аутора изложба прати различите феномене који су настајали у немачкој уметности од 1949. па до данас - од реализма и апстракције, преко поп-арта и "Флуксуса", до социјалне фотографије. Кроз различите медије: сликарство, цртеж, графику, фотографију и скулптуру, хронолошки прати разој сцене, али обрађује и теме сусрета Истока и Запада, присутност женских аутора...

- Ово је прва међународна изложба која се реализује у обновљеном Музеју - истакао је в. д. директора Слободан Накарада, откривајући да су пре неколико дана обавештени да је реконструкција овог здања ушла у ужи избор за награду ЕУ за архитектуру. - На изложби ће бити представљени репрезентативни немачки уметници заступљени у колекцији Ифа института, која се састоји од 23.000 дела. Важан сегмент изложбе представљају дела уметника који су припадали покрету "Флуксус", као и радови величина какве су Јозеф Бојс, Зигмар Полке, Герхард Рихтер, Клаус Ринке, Катарина Зивердинг и многи други.

Реализација једне овако велике изложбе, сматра Френк Бауман, директор Гете института, захтевала је сарадњу више институција, а за представнике немачке културе овде, како је рекао, изузетно је важно што су први добили прилику да представе своју савремену уметност у обновљеном МСУ.

Од оснивања Музеја на Ушћу до данас, одржано је више од 20 изложби немачке уметности. Кустос Зоран Ерић подсетио је на неке од најважнијих - поставке "Плавог јахача" и Емила Нолдеа, репрезентативну изложбу "Баухауса", а потом и ремек-дела немачког експресионизма, изложбе Макса Бекмана и Георга Базелица, видео-радове Јозефа Бојса...


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Енглези хвале МСУ


- И док је Музеј био у реконструкцији наставили смо сарадњу изложбом Мише Кубала у Салону МСУ, а Зигмана Полкеа у Легату "Зорић - Чолаковић" - наставио је Ерић.

ДЕЛО Сибил Бергеман „Споменик“

Историја уметности није исто што и политичка историја, везе и контакти међу уметницима су другачије, а изложба показује да су уметничке везе између Источне и Западне Немачке биле много интензивније и јаче него оне политичке, истакао је један од кустоса Матијас Винцен:

- Рецимо, фотографије Арна Фишера из Источне Немачке и Шаржесхајмера из Западне Немачке имају сличне теме и приступе, а и на једним и на другим тематски доминира Хладни рат. Збирку Ифа су за ових шест деценија састављали многи директори и кустоси, и у њој су заступљени различити правци које ова изложба обухвата. Колега Матијас Флиге и ја смо од 2010. до 2013. правили селекцију радова за изложбу, која је до данас приказана у Јужној Кореји, Русији, Израелу, Бразилу и Мексику.

ЕКСПОНАТ Зигмар Полке

ДОЛАЗЕ И УМЕТНИЦИ

ТОКОМ изложбе у МСУ ће гостовати три уметника чија се дела налазе у поставци - Марк Ламерт, Катарина Хинзберг и Олаф Мецел, истакла је кустос Жаклина Ратковић, најављујући пратећи програм у оквиру кога ће 25. јануара у 17 часова кустоси Матијас Винцен и Матијас Флиге одржати стручно вођење за публику.

Изложбу ће 24. јануара, поред немачког амбасадора Томаса Шиба, отворити министар културе и информисања Владан Вукосављевић и председница Владе Ана Брнабић.