ОД ПРВАКА Драме Народног позоришта у Београду Марка Николића (1946-2019), који је преминуо у среду, у петак су се опраштале колеге и поштоваоци, уписујући се у Књигу жалости. У холу националног театра, на пулту поред раскошног букета цвећа и велике глумчеве фотографије, током дана остављали су последње поруке упућене великану наше сцене. Лоше време и снег који је провејавао градом нису омели све оне који су желели да омиљеном драмском уметнику одају пошту.

Прочитајте још: “ГДЕ СИ, БРЕ, ЕМОТИВАЦ!”: Комшије у жалости због смрти Марка Николића

- "Био си најбољи Црни Ђорђе"; "Остаћеш вечно у нашем сећању и срцима"; "Понос наше куће, нашег позоришта"; "Никада те нећемо заборавити" - гласе неке од опроштајних порука.

Николић је током богате каријере снимио око сто филмова и телевизијских серија. Наклоност публике стекао је бриљантном интерпретацијом добродушног оца породице Драгише Гиге Попадића у ТВ серији "Бољи живот", али и улогом Kарађорђа у серији "Вук Kараџић". Вођу Првог српског устанка тумачио је и у филму "Kарађорђева смрт", као и у представи "Вожд Kарађорђе и књаз Милош".

Прочитајте још: ОДЛАЗАК ЛЕГЕНДЕ: Марко Николић због Карађорђа одбио да игра Бајазита

Последње роле на телевизији остварио је у актуелним серијама "Погрешан човек" (Лазар Црнковић) и "Жигосани у рекету" (деда Миша). Играо је и у серијама "Докторка на селу", "Светозар Марковић", "Шеста брзина", "Срећни људи", "Kрај династије Обреновић", "Горе-доле", "Јагодићи", "Будва на пјену од мора", "Сенке над Балканом", "Kомшије"...

Грађани се уписивали у Књигу жалости,фото В.Данилов

Николићева матична кућа, чији је стални члан постао 1970, саопштила је да ће комеморација бити одржана у суботу у 11.30 на Великој сцени. На Новом гробљу у Београду у 14 часова ће почети опело, а сахрана пола сата касније у Алеји заслужних грађана.

"ВАРИЈАЦИЈЕ" ЗА ПАМЋЕЊЕ

У националном театру Марко Николић је провео читав глумачки век, а његова најдуговечнија представа биле су "Загонетне варијације", по комаду Ерика Емануела Шмита, у режији Божидара Ђуровића. У овој дуодрами са Борисом Пинговићем поклонио се публици готово три стотине пута. За улогу Абела Знорка добио је престижну награду "Раша Плаовић" за најбоље глумачко остварење у сезони.