КУЛТНА галерија Графички колектив уз коју су стасавале генерације посвећеника уметности, и даље чека своју нову сталну адресу. Кућа графичара летос је, после готово седам деценија, измештена са Обилићевог венца 27, из здања које је реституцијом враћено старим власницима. У последњем тренутку “спасен” је ентеријер који је красио галерију, али је Колектив морао да се исели и од тада чекају трајно решење.

Од половине јула, седиште Графичког колектива је, привремено, на Косанчићевом венцу 19, у згради у којој су атељеи уметника, простору потпуно неусловном за било шта осим за депо или канцеларије - за шта се и користи.

Прочитајте још - Још нема решења за Графички колектив

- Смештени смо у некадашњи атеље Николе Граовца, без икаквог папира, мало смо прилагодили простор, и чекамо предлог надлежних и право решење - прича Љиљана Ћинкул, уметнички директор галерије. - Град је повукао све три досадашње понуде односно предлога, међу којима је помињан и “Прогрес”, а пре месец и по смо писали свим надлежнима, али још нисмо добили никакав одговор.

До тада, препознатљиви ентеријер по коме сви памте Графички колектив, са чувеним степеништем, такође чека да украси неки нови простор, захваљујући љубазности “Авала филма”, који му је пружио “смештај”.

Део поставке овог уметничког центра чува се на новој адреси на Косанчићевом венцу, а део на Факултету ликовних уметности.

- Будући да је простор који тренутно користимо немогуће адаптирати у изложбени, изложбу “Мала графика” отварамо 17. децембра у гостима, у галерији “Ремонт” - најављује Ћинкул.

Прочитајте још - "Прогрес" за Графички колектив?

У овој кући су забринути да ће 2019. годину, када обележавају велики јубилеј - 70. рођендан - дочекати у “избеглиштву”. Графички колектив је 1949. основала прва генерација Графичког одсека Академије ликовне уметности: Бошко Карановић, Мирјана Михаћ, Драгослав Стојановић Сип, Миле Петровић, Драгољуб Кажић - из класе професора Михаила С. Петрова. Основан у време када није било сличних професионалних установа, галерија и музеја, Графички колектив је и после њиховог оснивања задржао своју позицију значајног пункта за промоцију савремене уметности.

Фото З. Јовановић


КАРЛ: ТРАЖИМО ДУГОРОЧНО РЕШЕЊЕ

СЕКРЕТАРИЈАТ за културу је упознат са проблемима у вези са галеријским простором Графичког колектива и ради се на проналажењу оптималног и дугорочног решења, и док то не буде извесно, не бих лицитирао потенцијалним локацијама - рекао је за “Новости” Иван Карл, градски секретар за културу. У Министарству културе, за "Новости", кажу да интензивно траже решењe овог проблема.