Југословенски позоришни фестивал “Без превода”, који се ове године одвија под слоганом Бранислава Нушића “Боље је да гледамо живот у позоришту, него позориште у животу”, свечано ће бити отворен у понедељак вече у Ужицу извођењем представе “Корешподенција” Звездара театра, у режији Горчина Стојановића.

Публика ће у такмичарском делу програма видети седам најбољих, жанровски разноврсних остварења из Србије, Црне Горе и Хрватске, која су ове године у трци за награде. Поред “Корешподенције”, селектор фестивала, позоришни критичар Бојан Муњин, одабрао је за ову селекцију и представе “Кад би Сомбор био Холивуд”, ауторско остварење Кокана Младеновића (НП из Сомбора), “Ожалошћена породица”, у режији Јагоша Марковића (НП из Београда), “Зашто је полудео господин Р?” Боба Јелчића (ЈДП), “Кроћење горопаднице” Ивана Плазибата (ХНК из Сплита), “Пет живота претужног Милутина” Александре Милавић Дејвис (Атеље 212) и “Крваве свадбе” Игора Вука Торбице (Град театар Будва и СНП из Новог Сада).

Прочитајте још - Ужице: Почиње Југословенски позоришни фестивал

- Ужички фестивал не негује неки посебан жанр и није ограничен естетским концепцијама на линији традиционално - модерно, него једино и непрестано покушава да буде добар и да публици сваке вечери пружи два часа непрестаног уживања. Ужички фестивал је арена доброг театра, надмећу се врхунска глума и ваљана режија, а један од критеријума за селекцију је и овдашња публика привржена театру - нагласио је селектор фестивала, позоришни критичар Бојан Муњин.

На крају фестивала, у част награђених биће одиграна представа “Страх и беда Трећег рајха”, у режији Бобана Скерлића (НП у Грчаници), а Компанија “Новости” ће традиционално, као медијски покровитељ, победнику доделити најважнију фестивалску награду, за најбољу представу у целини.