КРЕАТИВНОСТ, иновативност, инвентивност и генијалност кључни су за развој Србије, истакла је председница Владе Србије Ана Брнабић, отварајући данас у атријуму Народног музеја салон Digital Life Design (ДЛД), који је у нашој престоници окупио више од 200 гостију из целог света, али и домаће стручњаке и представнике ИТ компанија.

- Србија има талента да мења свет - рекла је премијерка. - На конференцијама као што је ДЛД промовишемо српски таленат и иновације у земљи и свету. Дигиталне и креативне индустрије омогућавају нам да заобиђемо наслеђене проблеме, застареле инфраструктуре и политике и да се глобално такмичимо на светском нивоу.

Уз ДЛД салон, који је, по оцени британског "Економиста", једна од две најважније иновативне конференције у Европи, Београд ће, према речима премијерке, угостити и конференцију World mind. Говорећи о ангажману владе на чијем је челу, у осавремењивању пре свега образовања, подсетила је и да је ИТ и програмирање уведено у основно образовање као обавезни предмет, а да ће уз улагање додатних 10 милиона евра, брзи интернет стићи у све школе догодине. Према њеним речима, до краја октобра следеће године биће готови радови на Научно-технолошком парку у Новом Саду, док ће за мање од месец дана и у Нишу почети изградња Научно--технолошког парка.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Додељене награде на 57. Октобарском салону

- У Србији осећам онај пионирски дух из периода зачетка развоја интернета у Силицијумској долини и Тел Авиву - рекла је Штефи Черни, извршна директорка компаније ДЛД Медиа и кооснивач ДЛД конференције. - Усмереност, страст, одлучност, посвећеност, позитиван дух и жеља предузетника, али и научника и представника Владе да искористе предности дигитализације, уверили су ме да Србија неће бити слепа тачка на глобалној дигиталној мапи света, већ напротив, извориште његовог развоја.

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ У СЛУЧАЈУ Народног позоришта чекамо да реагује Министарство културе, или да реше сами проблем, унутар куће, а уколико се то не деси реаговаћу, јер је у питању пар екселанс институција од националног значаја - изјавила је премијерка Брнабић за "Новости", а на питање колико ће чекати, одговорила је да "неће још дуго".

Од интернационалних стручњака и иноватора, гости Београда су Ханс Улрих Обрист, уметнички директор галерије "Серпентине" у Лондону, Саша Кноп - AVA, Катја Спек - Digital Market Expert, Изабел Велп - TU Munchen... а међу досадашњим учесницима ДЛД конфернција били су Марк Цукерберг, Ерик Шмит, Пауло Коељо, Заха Хадид, Јоко Оно, Леди Гага...


ОЛАКШИЦЕ

ЗА инвестиције у иновације, истраживање и развој, премијерка је обећала пореске олакшице већ од јануара следеће године.

- Имаћемо одбитак на порез на добит уколико предузеће улаже у истраживање и развој у Србији, као и одбитак на иновативни производ произведен у Србији - рекла је Брнабићева, додајући да се припремају пореске олакшице и за све што је повезано с интелектуалном својином.

Говорећи о даљем развоју електронских сервиса, најавила је да ће већ од првог дана наредне године порез на имовину моћи да се уплаћује - електронски.