ИЗЛОЖБА Архива Србије "La Serbia e i Serbi. Србија и Срби 1914-1918", на којој су представљена документа о историји Србије и српског народа у Првом светском рату, с посебним нагласком на српско-италијанске односе у том периоду, отворена је у петак у Амбасади Србије у Риму.

Како се наводи у саопштењу Архива Србије, посебна пажња посвећена је српско-италијанским односима у периоду од 1914. до 1918, пре свега документима који сведоче о дипломатским, културним и војним везама двеју држава.

На значај изложбе, чији су аутори директор Архива Србије Мирослав Перишић и архивска саветница Јелица Рељић, указао је у свом говору и амбасадор Србије у Риму Горан Алексић, који је приликом обраћања захвалио и Архиву Србије на уложеном труду.Директор Мирослав Перишић истакао је да није само задатак историчара, већ и људска обавеза, да се знају имена првих жртава Првог светског рата - српског добровољца Душана Ђоновића и аустроугарског војника Пала Ковача.

Отварању изложбе присуствовале су угледне српске и италијанске званице, представници српског и италијанског министарства спољних послова, италијански професори универзитета и историчари, а двојезични каталог изложбене поставке, на српском и италијанском језику, изазвао је огромно интересовање присутних.


МУЗИКА

ОТВАРАЊЕ изложбе завршено је музичким програмом. Присутне су очарали Емилија Петронијевић (глас), Александра Ранчић (обоа), Марко Ленца (контрабас) и Емилија Пинто (клавир).