КАДА га је пре две године Покрајинска влада именовала за управника Српског народног позоришта, др Зоран Ђерић обећао је да ће шансу пружити првенствено нашим ауторима. И одржао је реч.

Ове сезоне, један од наших најбољих редитеља Никита Миливојевић и Милован Витезовић, један од назначајнијих савремених српских књижевника, први пут су добили прилику да сарађују с најстаријим националним театром.

- Обојица припремају драме за новембар - каже, за “Новости”, Ђерић. - Никита је почео рад на представи Артура Милера “Вештице из Салема”, а Витезовић је завршио текст драме “Светозар”, која ће бити изведена поводом стогодишњице присаједињења војвођанских области Краљевини Србији.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Чувари визије предака

У прошлој сезони у СНП су играна дела Нушића и Стерије, али и младих аутора попут Тијане Грумић. Предстојећа сезона биће веома богата премијерама, а запажену улогу поново ће имати домаћи аутори.

- Захваљујући одлуци Покрајинске владе да нам дуплира средства за програмске пројекте на 50 милиона динара, најзад можемо да се посветимо квалитету у сва три сегмента овог позоришта - драми, опери и балету - каже Ђерић.

На драмској сцени у октобру предстоје чак четири премијере: “Егзодус (Хепи енд)” Божидара Кнежевића у режији Предрага Штрпца, копродукција са Народним позориштем из Приштине - Гогољева “Женидба” (режија Милан Караџић), “Пут око света за 60 секунди” (режија Миа Кнежевић по прози Владимира Арсенијевића), “Доплер” редитеља Александра Поповског и, на самом крају године, Момчиловићева “Смрдљива бајка.”

Зоран Ђерић

Када је о опери реч, први пут у својој историји СНП је у прилици да приушти шефа-диригента. Маестро Ђанлука Марчано из Италије већ месецима ради са оперским ансамблом, што је резултирало и недавном премијером Росинијеве “Пепељуге”, у режији Марка Пучија Катене из Рима. На балетској сцени, средином октобра публику чека посластица - премијерна обнова Вердијеве “Даме с камелијама” у режији Крунослава Симића.

Ђерић најављује и део планова за 2021. годину, у којој ће Нови Сад бити европска престоница културе, а СНП обележити 160. рођендан. Тим поводом најзад ће ово позориште добити прву монографију на српском и енглеском језику.

" НА ДРИНИ ЋУПРИЈА" У СЕУЛУ

АНСАМБЛ СНП-а ће од 7. октобра гостовати у Јужној Кореји са представом “На Дрини ћуприја”, редитеља Кокана Младеновића. Новосађани ће учествовати на Seoul Performing Arts фестивалу, једној од највећих театарских смотри у том делу света. О нимало једноставном гостовању говори и податак да су још пре два месеца за Сеул бродовима отпремљени сценографија и костими.