СВЕТКОВИНЕ 85. Вуковог сабора у Лозници у уторак су настављене у Вуковом дому културе програмом "Проти Игњату Васићу у част", што је обједињени програм Библиотеке Вуковог завичаја и КУД "Караџић" поводом 150 година Библиотеке у овом граду. Публици су се, поред групе певача КУД "Караџић", представили дуо "Понте" и Црквени хор "Сабор српских светитеља" из Бање Ковиљаче.

У просторијама Легата Миће Поповића и Вере Поповић Божичковић, у среду ће бити отворена изложба "Простор књиге, књига у простору", ауторке Гордане Каљаловић Одановић, историчара уметности.

Саборовање се наставља сутра у Тршићу, родном селу Вука Стефановића Караџића, представљањем аудио-књиге "Текеришки пешкир", Зоранa Тошићa, историчарa из Лознице. Издавач је Центар за културу "Вук Караџић", установа која са градом Лозницом и Вуковом задужбином организује овај сабор. У Музеју Јадра биће отворена и изложба "Пробој солунског фронта и ослобођење Србије", коју је припремио Горан Вилић, историчар.


Прочитајте још - ПОЧЕО 85. ВУКОВ САБОР: Јадранин задужио род


Велико интересовање влада за представу Београдског драмског "Дервиш и смрт", у режији Слободана Ћустића, у којој играју Ћустић и Милош Лазић. У Музеју језика и писма у Тршићу следи изложба "Музеј у Музеју", а у Образовном центру је округли сто "Српски језик, књижевност и култура на страним универзитетима - актуелно стање и перспективе".

У суботу у Лозницу, у оквиру саборских дана, стиже група "Балканске жице", трио гитара Старчевић, а истог дана у Тршићу почиње 48. Међународни научни састанак слависта у Вукове дане.


ХРАМ СРПСКОГ ЈЕЗИКА

ВУКОВ сабор, по 85. пут, баш када славимо 200 година од издања првог Вуковог "Српског рјечника" постаје храм за посвећено неговање наше науке, српског језика и ћириличног писма, етнологије, културологије, фолклористике, али и умрежавања, музичког, ликовног, медијског, драмског, уметничког стваралаштава градећи несраскидиво јединство - рекла је у Лозници Габријела Грујић, помоћница министра просвете у Влади Србије.