ЈУБИЛАРНИ, "златни" Бемус отвориће 10. октобра у Сава центру наступ једног од највећих виртуоза и вероватно најтиражнијег виолинисте данашњице, Најџела Кенедија. Легендарни британски музичар "сусрешће се" са великанима из протеклих епоха, својим великим љубавима - Бахом и Гершвином (како каже наслов концерта, "Од Баха до Гершвина"). Тим наступом започеће програм 50. Београдских музичких свечаности, у уторак најављен у Скупштини града Београда.

Током јубиларног Бемуса, на девет концерата од 10. до 20. октобра, у београдским концертним дворанама и музејима наступиће истакнути солисти, ансамбли и хорови, а представиће се и млади уметници. Организатори фестивала открили су да је концепт предстојећег издања замишљен као својеврсна фузија свих најважнијих програмских сегемената који су током историје те манифестације чинили њен садржај, те да ће публика имати прилику да ужива у разноврсном програму - од класичне симфонијске, солистичке, камерне и оперске музике до изворне народне, али и савремених жанрова.


Прочитајте још - Отворен 49. БЕМУС: Глинка пред београдском публиком (Фото)


О програму су говорили Ивона Јевтић, градска секретарка за културу која је објавила да је за фестивал издвојено 20 милиона динара, затим в. д. директора ЦЕБЕФ-а Дамир Хандановић, Милица Кадић, председница одбора фестивала и уредница музичког програма Цебефа.


УГЛЕДНИ ГОСТИ

ИЗМЕЂУ наступа Кенедија и концерта Београдске филхармоније са Хором Словеначке филхармоније (20. октобра у Коларчевој задужбини), публика ће у здању Коларца чути и пијанисту Вадима Руденка, солисте Берлинске филхармоније са Шарун ансамблом, Бродски квартет, Симфонијски оркестар и Хор РТС. У Народном музеју одржаће се и концерт изворне народне музике аутора др Димитрија Големовића...