НИ после три недеље од трагедије у Народној библиотеци Србије, у којој су од гаса страдали радници фирме "Емпекс", Дарко Шукало и Лазар Благојевић, ова национална институција још не отвара врата за читаоце. У здању библиотеке, засада је само део запослених, који обављају ургентне послове: управа, обрачунски службеници и они који издају ЦИП.

Ово је "Новостима" јуче потврђено у Народној библиотеци, а на наше инсистирање да званичну изјаву добијемо од управника Ласла Блашковића, његова секретарица је била изричита:


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Народна библиотека: Мистерија од 13 милиона књига!

- Директор се неће оглашавати све док се не заврши истрага - казала нам је.

Како незванично сазнајемо, отварање Народне библиотеке ће се још причекати, најбитније је да се утврди да ли је противпожарни систем, због кога је дошло до трагедије, потпуно безбедан. Контролу противпожарног система обављају нишка фирма "Гардал", надлежне службе МУП-а. Запослени у "Емпексу" су, из личних разлога, тражили да не буду укључени у овај посао.

- Полиција нам још ништа није доставила у вези са овом трагедијом. Кад и ако нешто будемо имали ми ћемо реаговати - речено је "Новостима" у Првом основном тужилаштву.

Лазар Благојевић, Дарко Шукало

Родбина и колеге страдалих Шукала и Благојевића не мире се са спорошћу истражних служби. Убрзо после несреће, породица Дарка Шукала је ангажовала адвоката и покренула сопствену истрагу. О детаљима и резултатима до којих се до сада дошло, не желе да говоре.

- Пажљиво се прикупљају сви подаци - казале су нам колеге Дарка Шукала. - Траже се одговори на питања зашто управа библиотеке није поступила по налогу да се отклоне проблеми на које су упозорени, а који су довели до несреће. Нису очишћени ходници, пролаз до просторије у којој се налази централни систем. А питање свих питања на које се тражи одговор је: Како је могуће да наше страдале колеге крену у контролу, а да их нико не прати из физичко-техничког обезбеђења Библиотеке?


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ИСТРАГА У НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ: Обезбеђење морало да буде уз сервисере

НЕЋЕ БИТИ НЕДОДИРЉИВИХ

У ИСТРАЗИ неће бити недодирљивих - речено је у Министарству културе. - Под лупом ће бити понашање сваког појединца - где се ко налазио, шта је ко радио, које кораке је направио, ко је чему приступио, с ким у пратњи... Ниједан елемент трагичног догађаја неће бити изузет из пажљиве истраге. Свачије место, и физичко и системско, биће познато и представљено јавности.