ПРЕ четири деценије почео је као културно-политички покрет, а с представом Душана Јовановића "Ослобођење Скопља", у режији Љубише Ристића (8. јуна 1978. године), исписана је прва страница дуге и несвакидашње позоришне историје КПГТ-а. Тим поводом, у уторак увече ће на Доњем Калемегдану бити ново извођење представе "Ричард Трећи", која је део "гвозденог репертоара" куће и до сада је играна у осам различитих инсценација.

Прва представа Ристића и Јовановића, "Ослобођење Скопља", изведена је у кореографији Наде Кокотовић са Радетом Шербеџијом у главној улози, а ово четворо оснивача пројекта "Казалиште, Позориште, Гледалишче, Театар" (КПГТ) стварали су заједно на простору целе ондашње Југославије све до деведесетих година и рата у некадашњој заједничкој земљи.

- КПГТ је идеју и праксу заједничког живота и рада уметника Југославије демонстрирао у временима припреме разарања државе и стварања раздвојених националних култура, економија и на крају држава - каже Љубиша Ристић.

Прочитајте још - Тужна прича о навијачима у КПГТ

- Обраћао се публици у свим деловима земље, на свим језицима, од Словеније до Македоније. Идеју и праксу заједничког живота, обогаћеног различитостима, промовисали смо од Аустралије до Америке.

У првих деценију и по постојања, КПГТ је у току једне године играо више представа него сва остала позоришта из Југославије заједно и, како истичу у кући - "увек без државне помоћи, финансирања и међународних конвенција". Нека од најзначајнијих остварења у историји куће су и "Карамазови", "Тит Андроник", "Кармина Бурана", "Тајна црне руке", а "Ричард Трећи" је први пут изведен 1986. године на Шекспир фесту, са Александром Цвјетковићем у главној улози. На Доњем Калемегдану (у оквиру Битефа) играли су га и 1992. са Борисом Исаковићем у улози Шекспировог јунака. Занимљиво је, да је уз овај наслов, и Хандкеово "Псовање публике" део "гвозденог" репертоара - то су две представе које су стално на програму КПГТ, у новим поделама и с младим глумцима.

- Рат се завршио и уместо Југославије појавио се "регион", а уместо заједничког живота и рада у југословенском културном простору - "сарадња у региону"...

У следећих 25 година за Југословене није било места и КПГТ је природно изложен неприродном презиру и бојкоту, поново од Словеније до Македоније - подсећа Ристић.

Уз две поменуте представе, нова глумачка генерација игра и "Бубу у уху" и "Тајну црне руке". У оквиру јубиларне сезоне, планирају се премијерна извођења "Љубавне приче" Пурише Ђорђевића, "Иза затворених врата" Сартра, "Духовне вежбе" Лајоле, "Похвале лудости" Еразма Ротердамског и Макијавелијевог "Владаоца".

НОВА ПОДЕЛА

У НОВОМ ансамблу "Ричарда Трећег" у уторак увече ће се пред публиком појавити, између осталих, Жарко Јовановић, Рејчел Ћосовић, Лука Павловић, Урош Нововић, Ђорђе Галић, Стефан Миливојевић и Елдар Зубчевић.