У Удружењу "Адлигат" у понедељак увече је отворена Спомен-соба Бранке и Млађе Веселиновића, уметничког у брачног пара који се целог живота посвећено бавио хуманитаним радом.

Вероватно најстарија драмска уметница на Балкану, у недељу 16. септембра, званично ће прославити стоти рођендан и ући у нови век, али су колеге и пријатељи већ увелико почели да обележавају њен „срећан дан“. Тако је увек ведра и насмејана Бранка, ових дана већ неколико пута дувала у свећице на слављеничкој торти, синоћ чак у две : једну у облику великог срца и другу с ликом њеног омиљеног лутка Сармика.

Сто година крупна бројка, а Бранка нам ко девојка! – стих је из песме Мирјане Булатовић коју је прочитала Рада Ђуричин,а о старијој колегиници топло је говорила и Бранка Петрић, као и песници Љубивоје Ршумвић и Мошо Одаловић, док је крепка „девојка“ гостима узвраћала стиховима смишљеним на лицу места.

Последња из плејаде оснивача ЈДП (са супругом је основала и два фонда - за помоћ инвалидној деци и годишњу глумачку награду у матичној кући), Бранка је добитник и признања "Вечерњих новости" за "Најплеменитији подвиг године".

Прочитајте још - Никад задовољна, али увек срећна

Њеној племенитости, као и дугом уметничком животу, дошли су да се поклоне многе колеге и поштоваоци, међу њима и Ненад Рстић, Дубравко Јовановић, Миодраг Табачки, Зоран Т.Јовановић, Вјера Мујовић, Милован Зравковић, Нађа Родић...

Гости су у спомен соби могли да виде библиотеку Веселиновића са око девет стотина књига, више од 150 признања, диплома, захвалница и повеља, породичне и уметничке фотографије, плоче и видео-касете са Бранкиним монодрамама, монолозима, па и имитацијама познатих личности.

Посебну занимљивост представљају два глумичина ауторска дела, слике направљене од сувог цвећа - једна од њих настала је од букета из баште Иве Андрића, који јој је писац поклонио давне 1967. године у Херцег Новом...

Спомен-соба глумачког пара Фото: Промо


НЕМОЈ ДА МЕ ЗАБОРАВИШ...

Легат је осмислила новинарка Стеванка Чешљаров, а он ће се извесно, још допуњавати. А ево како је дошло до његове реализације:
- Кад сам отишла прошле године да јој честитам 99. рођендан, Бранка ме је испратила речима: "Немој да ме заборавиш..." Наставила сам да је обилазим, док је она у сваком сусрету изражавала бригу шта ће бити са књигама и успоменама када ње више не буде - открива Стеванка Чешљаров. - Тако сам једног дана дошла на идеју да осмислим легат посвећен овом јединственом брачном пару.