ФРАНЦУСКА зна колико је изузетне храбрости показао српски народ у Првом светском рату. Србија је тада заузимала посебно место у срцима Француза. Исковано је француско-српско пријатељство. Имамо огромно поштовање за тај период историје и за улогу Србије. Али сарадња наших држава наставља се и данас, када заједно радимо на одбрани слободе и стабилности.

Ово је рекао Фредерик Мондолони, амбасадор Француске у Београду, на конференцији за новинаре одржаној у петак, на којој је најавио низ манифестација којима ће бити обележена стогодишњица окончања тог светског сукоба. Међу главним догађајима које Француска организује поводом завршетка Великог рата у Србији, амбасадор Мондолини је издвојио велики пријем поводом 1. новембра - Дана ослобођења Београда, и обележавање Дана примирја 11. новембра. За 11. септембар је предвиђена промоција ратног дневника Франшеа д'Епереа, којој ће присуствовати и његови потомци, а дан касније биће положен венац на споменик овом француском маршалу и српском војводи.

Прочитајте још - Срби и Французи обележили Дан ослобођења Прокупља у Првом светском рату

На конференцији су најављени и караван француског филма кроз Србију, путујућа изложба "Наша историја, наша сећања", два научна скупа у сарадњи с Балканолошким институтом и с Војном академијом и велики концерт 23. септембра у "Коларцу", на коме ће француски уметници Мишел Далберто и Жан--Пол Гаспаријан извести француска дела настала у време Првог светског рата.

- Током Првог светског рата, Француска је стала раме уз раме са Србијом и извојевала победу и слободу - рекао је Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, и захвалио Француској као партнеру Србије на њеном путу ка ЕУ.

Зоран Ђорђевић и Фредерик Мондолони Фото Н. Скендерија

Део обележавања стогодишњице биће и откривање обновљеног Споменика захвалности Француској на Калемегдану, а Оливера Вучковић, в. д. директора Завода за заштиту споменика културе Београда, рекла је да су сви радови завршени у предвиђеном року.

- Споменик је био у веома лошем стању, с многобројним оштећењима насталим током 88 година - нагласила је директорка Вучковић. - Француска је дала 208.300 евра за обнову, а Министарство за рад 22.000.000 динара. До свечаног отварања, Град Београд спровешће партерно уређење око споменика.

Изложба "Наша историја, наша сећања" ће током јесени обићи српске градове на путу којим се напредовало после пробоја Солунског фронта - Врање, Лесковац, Ниш, Пирот, Књажевац, Зајечар, Неготин, Кладово и Београд. А биће одржана и два научна скупа - "Крај Великог рата на Балкану", који ће у организацији Балканолошког института бити одржан кроз округле столове у Београду, Новом Саду и Нишу од 12. до 15. септембра, и скуп Војне академије "Компаративна анализа операција на Солунском фронту".

ВУЧИЋ У ПАРИЗУ

ПРИДАЈЕМО велики значај достојном обележавању стогодишњице завршетка Првог светског рата и тим поводом ће у Паризу 11. новембра бити одржана церемонија на коју је позван и председник Србије Александар Вучић - рекао је Мондолини, наглашавајући да је срећан што је Вучић међу 80 шефова држава које је француски председник Емануел Макрон позвао на церемонију.