У Галерији РТС-а у среду вече ће бити отворена изложба “Ратни пут Моравске дивизије”, којом лесковачки Народни музеј обележава 100 година од завршетка Првог светског рата. Поставка је базирана на аутентичним сећањима ратника са југоистока Србије који су више од седам година провели у војничким униформама бранећи отаџбину од непријатеља. Радећи на овој изложби, аутори су наишли и на многа сведочанства о пријатељству српских и савезничких војника, посебно Француза. Тако је настала још једна изложба “Срби и Французи - браћа по оружју”. Она ће своју премијеру имати 12. септембра у Српском културном центру у Паризу.

Моравска дивизија је јединица која има највише ратних одликовања, али се српска историографија њоме није много бавила. Други пешадијски пук ове дивизије, такозвани Гвоздени пук, носио је српску заставу испод Тријумфалне капије на прослави Дана победе 1919. године.

Прочитајте још - МОРАВСКА ДИВИЗИЈА ЗА АНАЛЕ: Народни музеј у Лесковцу изложбом обележава 70 година постојања

- Осим о ратним операцијама, ова изложба говори и о томе како су борци проводили слободно време и како су неговали српску традицију и у ратним условима. Ту су и приче о ратним љубавима, аутентична искуства из ратних дневника и писама и фотографије, које дају посебну драж, а многе су ексклузивне и до сада необјављиване - истиче Мира Ниношевић, директорка Музеја, која је с колегом Верољубом Трајковић и коаутор изложбе.

За време њиховог трогодишњег истраживања наилазили су на мноштво сведочанстава о несвакидашњем пријатељству српских и француских војника на Крфу, Солунском фронту и током ослобађања Србије.

- Срби су према Французима гајили искрену наклоност и захвалност, док су се Французи дивили храбрости и посвећености наших војника народу и отаџбини. Борили су се раме уз раме, али су у својим сведочењима оставили и приче о дружењу у позадини. Заједно су обележавали своје велике датуме, од крсних слава до пада Бастиље. Ту се играло и певало. Писали су писма, песме, водили дневнике, од чаура правили вазе и табакере и једни другима их поклањали - каже Ниношевићева.

Браћа по оружју

Моравска дивизија је прва једница која је дошла на Крф и прва с њега отишла. Из грла француских војника, док је свирана српска химна, чуло се “Живела Србија!”. Изложба, која се ускоро отвара у Паризу, говори и о изузетној пажњи коју су француски болничари поклањали изнемоглим и рањеним Србима на Крфу. Срби су француског адмирала Гепрата прозвали “српском мајком”, а после пробоја Солунског фронта са француском војском су ослобађали домове. Дочек ослободиоцима је био изузетно свечан. Француски војници су писали да је Србија лепа земља, а да су Срби слободољубив и непоколебљив народ који заслужује само дивљење.

ПОБЕГ-ЗРНО

Свако од српских војника је као амајлију од куће са собом носио такозвано побег-зрно. Ради се о зрну кукуруза које испод воденичног камена побегне несамлевено. Припадници Моравске дивизије имали су и маскоту. То је било јаре које су купили на Крфу и оно је са њима стигло до Темишвара.

Француски војници су се дивили храбрости наших бораца

СЛИЧНИ БРЕТОНЦИМА

У једном од сведочења се наводи да су Срби, по свом односу према породици, јунаштву и љубави према отаџбини, слични Бретонцима. Исти начин рада, спор али непрекидан, исти миран карактер, тих, побожан, иста љубав за свој крај, иста снага, иста равнодушност за патњу, исто поштење и оданост према онима које познају.