СИСТЕМ се урушава кад су на челу најважнијих националних институција саботери. Без немачких бомби, могао је да нестане цео књижни фонд Народне библиотеке Србије. Једном нам се десила трагедија кад су нам нацисти 1941. уништили Народну библиотеку, па сад не смемо да дозволимо да нам се, не дај Боже, деси тако нешто нечијом неодговорношћу и небригом - упозорава редитељ Братислав Петковић, некадашњи министар културе да је национална ризница књиге буре барута.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Народна библиотека без одбране од пожара

Он нема дилему да су за трагедију у Народној библиотеци Србије, у којој су настрадали Дарко Шукало, директор фирме "Емпекс", и његов радник Лазар Благојевић, најодговорнији челници ове институције. Пре свих, бивши управник Сретен Угричић и актуелни Ласло Блашковић. Први је, каже Петковић, уместо да решава горуће проблеме који су се на најстрашнији начин испољили, утрошио 4.300.000 евра на беспотребан луксуз, а другог очигледно кућа чији је домаћин, није ни интересовала.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ДАН ПОСЛЕ СТРАВИЧНЕ НЕСРЕЋЕ У НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ: Отров испарио, одговорност још у ваздуху

Ово потврђују и запослени у Библиотеци, и позивају се на иступе у медијима, у којима је, како доказују, управник Блашковић, углавном, говорио о својој каријери, својим издатим књигама, личним промоцијама и наградама. О проблемима институције на чијем је челу није се оглашавао. По њиховим речима, већи део времена проведеног као директор Народне библиотеке био је у Новом Саду, где живи, на боловањима и осталим одсуствима.

Ово што говоре запослени, на свој начин поткрепљује и Братислав Петковић речима:

- Директор сваке установе мора да буде оперативан и прагматичан, а не само да буде позната личност.

Дарко Шукало и Лазар Благојевић

Три и по године по именовању Блашковића, на друштвеним мрежама објављене су фотографије депоа на којима се види да више нема места за смештај драгоцених књига и других докумената. Директор је одговорио:

- Немам ја чаробни штапић да овај проблем одмах решим. Формираћу комисију која ће утврдити какво је стање у депоу. И ја сам изненађен фотографијама, јер у депо нико не силази осим тог једног магационера.

Ни Блашковић, како су посведочили запослени, није силазио у депо. Ниједном, како је и сам признао, током три и по године мандата.

Први који је упозорио на могући катастрофални исход и после реконструкције, у којој је обновљено све само не оно што је најважније, био је Дејан Ристић, који је на чело ове институције дошао после Угричића. У свом кратком мандату, успео је да обнови трезоре и среди фототеке средњовековних рукописа, да замени трафостанице и котларницу, набави специјалне компакт-полице за књиге дужине три километра...

- Није ми јасно, како је могуће да здање Библиотеке буде отворено, без употребне дозволе, која је добијена тек протекле године - пита се Ристић. - Библиотека је већ била отворена када сам ја именован, а убрзо, Управа противпожарне полиције доставила је чак 27 примедаба које је требало хитно отклонити. Отклањали смо једну по једну. Сваке године полиција је проверавала систем противпожарне заштите, који је постављен још 1972. Дозволе за рад од ове службе смо добијали, али смо истовремено упозоравани да ни они сами нису сигурни како ће се понашати инсталације уколико дође до хаварије, па су нам саветовали да би било најбоље да уградимо нов систем заштите. Био сам свестан шта значе ова упозорења, желео сам то да завршим, али отишао сам из Библиотеке на место државног секретара у Министарству културе.

Дејан Ристић

Чим је смењен, Угричић је нашао ухлебљење. И то - у Швајцарској! Фотељу је изгубио не због пропуста у реконструкцији, већ због оптужби да је подржао "атентат на Бориса Тадића", тако што је дао подршку Андреју Николаидису, аутору текста "Шта је остало од велике Србије".

Културна јавност је током дванаестогодишњег Угричићевог управниковања често упозоравала на његове антинационалне ставове. Упозоравано је да је он близак Сорошу, да је део здања библиотеке претворио у "услужни центар Хашког трибунала". Указивано је да су сва његова дела прожета "презиром према сопственом народу". Угричић је наредио да се из улазног хола библиотеке уклони витрина са изложеним угљенисаним остацима књига нађених приликом откопавања темеља библиотеке на Косанчићевом венцу. Витрину је заменила слика направљена од исечених и скуваних томова националне библиографије. Скинуо је завесе са старим словима "Мирослављевог јеванђеља" и заменио их сасвим обичним... Приписују му и одговорност што је око 10.000 књига из некадашње дворске библиотеке, као вишак и дупликат, бацано у контејнере.

- Гореле су књиге, и то из дворске библиотеке, а сад су на ред дошли и људи - рекао је за "Новости" песник и академик Матија Бећковић.

Најстарија књига коју поседује Народна библиотека Србије

БЛАШКОВИЋ БЕЗ КОМЕНТАРА

ЛАСЛО Блашковић (на слици) у понедељак није желео да коментарише прозивке да није алармирао јавност због проблема у НБС. У кратком телефонском разговору рекао је да ће о свему говорити "када дође време".

ЗАТВОРЕНА САМО ЗА КОРИСНИКЕ

ИАКО је најављено да ће Народна библиотека бити затворена за кориснике и запослене, док надлежни из противпожарне заштите не потврде да је безбедна, запосленима је у понедељак речено да дођу на посао. Још није познато када ће библиотека бити отворена за кориснике.

Братислав Петковић

УПРАВНИ ОДБОР НАЛОЖИО ВАНРЕДНУ КОНТРОЛУ

УПРАВНИ одбор Народне библиотеке Србије у понедељак је одржао ванредну седницу и једногласно закључио "да ће коначни став о утврђивању евентуалне одговорности надлежних у НБС бити заузет након што надлежни органи окончају истрагу и наложио управнику Блашковићу да спроведе ванредну и свеобухватну контролу противпожарне заштите у НБС, без обзира на то што су вршене периодичне и редовне контроле у протеклом периоду".