ФИЛМОВИ "Границе, кише" Николе Мијовића и Властимира Судара и "Јужни ветар" Милоша Аврамовића отвориће Филмски фестивал на Летњој позорици у нишкој Тврђави. Поред њих премијеру ће имати и филм "Злогоње" Рашка Миљковића. Током фестивала од 25. до 31. августа биће приказано 12 филмова у такмичарској конкуренцији. Према речима уметничког директора Фестивала Владана Живковића, никад пред селекционом комисијом није био тежи задатак до ове године.

Иновација овог фестивала је већи број "копродукцијских филмова", чак пет, са простора бивше Југославије, а услов да би ушли у конкуренцију за једну од пет главних фестивалских награда била је да српски глумци имају запажене улоге и да није потребно преводити филмове публици.

- Да смо се држали само чисто домаћих филмова, не бисмо имали шта да прикажемо публици ни за два дана фестивала. Заиста не знам по ком критеријуму је Филмски центар Србије делио паре за снимање филмова, али оно што сам ја прегледао не заслужује да се нађе пред нишком публиком. Док сам гледао те филмове размишљао сам шта ли је било у главама тих младих људи који су их снимали. Ипак, успели смо да, не кажем од чега, направимо питу - каже Живковић који је најавио да ће велики број глумаца доћи на отварање Филмских сусрета и поклонити се публици са Летње позорнице.

Публика ће моћи да у главном програму погледа и филмове "Изгредници" Дејана Зечевића, "Едерлези рајзинг" Лазара Бодроже, "Проклети пас" Драгана Пешикана, "О бубицама и херојима" Петра Пашића, "Патуљци са насловних страна" Милорада Милинковића...


ОМАЖ ГЛОГОВЦУ

На дан рођења рано преминулог глумца Небојше Глоговца, 30. августа, биће одржан омаж који ће водити професор Раденко Ранковић. Пре само годину дана Глоговац је на дан свог рођења примио највеће фестивалско признање, Гран при Наиса за улогу у филму "Устав Републике Хрватске".