ПЕСНИК Адам Пуслојић одбио је да учествује на Међународном фестивалу поезије "Михај Еминеску", који се од 16. до 21. септембра одржава у румунском граду Крајова, и упутио је протест организаторима јер су међу двадесетак земаља учесница уврстили и Косово.

Као гост из такозване државе Косово најављен је песник Љуљзим Тафа, а из Србије петорица поета - Славко Алмажан, Милутин Ђуричковић, Јеремија Лазаревић, Радомир Андрић и Адам Пуслојић.

- Као српски песник и као члан Румунске академије не могу то себи да допустим. То је за мене кошмар и људска драма. Док се не извине и док не повуку ту бедастоћу, не пада ми на ум да идем - каже, за "Новости", Пуслојић. - Видео сам на "Фејсбуку" слику плаката и згрануо сам се када сам схватио шта су написали. Нисам то очекивао, јер ми је Румунија као друга домовина.

Прочитајте још: Уручена награда "Васко Попа": Адам Пуслојић песник необичне моћи

Пуслојић, којем су се недавно у издању "Филипа Вишњића" појавили преводи песама управо Михаја Еминескуа у књизи "Домовина живота", каже да у позиву за учешће организатори нису навели имена држава.

- Позив је послала Академија "Михај Еминеску" из Крајове, коју је основао песник Јон Деаконеску. Потписао се као академик иако није члан Академије Румуније као ја, већ је само члан своје академије. Академија "Михај Еминеску" је главни организатор фестивала, који се одржава већ шест година узастопно. Суорганизатори су Скупштина града Крајове и Министарство за културу Румуније - објашњава Пуслојић. Румунија није признала Косово. Утолико је све чудније, јер не верујем да они имају зелено светло из свог министарства културе да позову Косово као земљу учесницу. Они на то немају законско право. Сада све зависи од организатора. Ако не исправе свој пропуст, ја тамо нећу ићи.

ПОДРШКА МРАОВИЋА

ПУСЛОЈИЋЕВ протест подржао је на "Фејсбуку" песник и преводилац Драган Мраовић:

- Јавите им да не долазите, ако то не уклоне, па да видимо како ће да оправдају што ни њихов академик неће доћи због овога. Могу да позову Шиптаре песнике са Косова и Метохије, не са Косова, али само под личним именима и без икаквих политичких обележја или иступа. Могу да их најаве само као грађане Србије са Космета.