ПРЕМИЈЕРНО извођење Моцартове опере "Дон Ђовани", која је окупила уметнике из Србије, Кине и САД, биће вечерас од 21 час у "Комбанк дворани", а реприза је сутра увече.

Прваци Опере Народног позоришта Владимир Андрић и Драгољуб Бајић тумачиће Дон Ђованија, односно Лапорела, кинески сопран Ванџе Џанг играће Дона Ану, првакиња беградске опере Јамина Трумбеташ Петровић ће бити Дона Елвира 28, а Минју Хао 29. јула, док ће Церлину 28. играти Џанг Џанг, а 29. Јусјуен Чи.

Први пут ће Уметнички ансамбл Министарства одбране "Станислав Бинички" бити музичка пратња у опери, а дириговаће маестро Грегори Букалтер из њујоршке Метрополитен опере.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Магија "Дон Ђованија" у "Комбанк дворани"

Баритон Владимир Андрић, који се већ трећи пут нашао "у кожи" чувеног заводника, за "Новости" нову представу описује као "оперу у петој брзини":

- Ова представа је потпуно другачија и радимо је на други начин. Неки од људи у продукцији и неке од главних улога су исте као и прошлогодишње извођење у Народном позоришту и "Мадленијануму", али биће доста другачија режија, простор... Овом продукцијом уносимо нову крв.

Андрић каже да је овог пута сам његов лик "разбарушенији", а извођење раскошније.

- Пре свега, радња познате опере измештена је далеко "унапред", не баш у савремено доба, али ипак далеко ближе данашњем гледаоцу. То не подразумева само савремени(ји) костим и сценографију, већ су и сами карактери осавремењени и "модернији" - објашњава Андрић.

ПРИЛАГОЂЕНО МЛАДИМА

ВЕРУЈЕМ да оваква продукција може да заинтересује и младе, који су данас у великој мери незаинтересовани, готово све садржаје конзумирају са "Јутјуба" и немају пажње нити концентрације за предуге и презахтевне оперске представе од неколико сати. Због тога је и ова оперска представа "спакована" у тек нешто више од два сата - каже Андрић.