ЈЕДАН је од првих фотографа у свету који је добио сертификат за поштовање ригорoзних музеолошких архивских стандарда (Epson Digigraphie), у Међународном музеју фотографије у Барселони "архивирао" је три рада, имао је и част да у Паризу одржи презентацију на додели награде за животно дело чувеном Жаку Кустоу - а ових дана отворио је изложбу под називом "Милан Живковић, фотограф у царству Природе" у Природњачком музеју у Београду. Управо ту, на Калемегдану, Живковић је почео своју успешну каријеру. Зато је решио да музеју поклони изузетно вредну збирку фотографија природе Србије, насталу током последње три деценије!

- Лепом игром случајности, током студија биологије снимио сам нешто чудно испод микроскопа. Професорка која је то видела препоручила ме је и одвела у Природњачки музеј - прича о својим почецима Милан Живковић. - Тамо сам провео осамнаест година, а потом сам се посветио другим пословима. Све више сам се бавио фотографијом, неко време водио и једну галерију, а потом више од десет година уређивао часопис "Рефото".

У међувремену, добио је више од две стотине признања за рад а, како каже, није само природа била у његовом фокусу. Ипак, никада није престао да фотографише животиње:

- Биљке нису биле предмет мог интересовања. Јер, двојица драгих колега из Природњачког музеја (Борис Иванчевић и Марјан Микетић) свих ових година баве се ботаником. Заједно смо и направили мултимедијалну презентацију у Паризу. Имам жељу да урадимо и једну нову изложбу, на модеран начин.

Вредан сертификат који је добио, објашњава Живковић, потврда је трајности фотографија: дуговечност обезбеђује специфичност материјала и врхунски квалитет штампе.

- Поносим се фотографијама које кад ставите у чувени "гугл срч", немају парњака. Ништа слично не постоји у интернет свету. Снимио сам на десетине хиљада најразличитијих животиња. Најзанимљивији су ми инсекти, не зато што су сами по себи интересантни, већ што плене својом бројношћу. Свуда су око нас! Наравно, поента је доћи до што ређих врста.

Током ове изложбе (отворене до септембра) биће одржана промоција и Живковићеве монографије Terra Recognita (са више од 200 фотографија), коју такође поклања Природњачком музеју. Планира да истим поводом одржи и стручну радионицу за публику, а посебно за кустосе и конзерваторе других музеја, на којој ће приказати технологију дигиграфије:

- Ове фотографије имају научну вредност. Ипак, посебна поента је у њиховој трајности. По најновијим испитивањима, процењена дуговечност радова насталих у тој технологији је 400 година - истиче Живковић, који је пре три месеца био и члан светског жирија "Викимедије" за избор најбоље фотографије.

Поклони

Изложбу "Банат" која је била увод у истоимену монографију, Живковић је пре две године поклонио Музеју Војводине, изложбу "Тамо неки људи" Народном музеју у Лесковцу, а изложбу "Други сан" (женски актови) даровао је Музеју примењених уметности у Београду.


УШАО У "БРЕМ"

Наш саговорник особен је по својој макро-фотографији. Познато је да инсистира на снимању искључиво живих и слободних животиња, па је на тај начин постао један од водећих фотографа у тој области код нас. Његови радови ушли су и међу корице славног "Брема".


СЛИКЕ

Мрављи лав након преображаја у одраслог инсекта

Торзо паука крсташа који чека плен у својој мрежи

Милан Живковић