ЛЕГЕНДА о заводнику Дон Ђованију, који је био фаталан за даме свог времена, у несвакидашњем редитељском приступу Александра Николића спојиће уметнике Истока и Запада. У новој верзији Моцартове опере "Дон Ђовани", која ће бити изведена 28. и 29. јула у београдској "Комбанк дворани", главне улоге поверене су уметницима из Кине и Србије, а Уметничким ансамблом Министарства одбране "Станислав Бинички" дириговаће маестро Грегори Букалтер из њујоршке Метрополитен опере.

- Редитељ има врло креативне идеје, неке су врло другачије од мојих, али поента сарадње није да у старту одбијете туђу идеју, већ да покушате да је изведете и да је након тога прихватите или постигнете компромис - казао је Букалтер. - Задовољство ми је што имам прилику да први пут сарађујем са значајним уметницима из Србије и Кине. Извођење Моцартове "веселе драме" у Београду биће ми пето у каријери, али сигурно ћу дати све од себе да се публика осећа пријатно.


ПРОЧИТАЈТЕ И:Опера "Кармен" у новој верзији - против насиља над женама


Насловна улога поверена је баритону Владимиру Андрићу, првакиња београдске опере Јасмина Трумбеташ Петровић тумачи Елвиру, док гошћа из Кине сопран Ванже Жанг игра Дону Ану.

- Захвална сам због прилике да у "Комбанк дворани" буде изведена прва опера, као и што сарађујем са диригентом Метрополитен опере и уметницима из Србије и младим талентованим певачицама из Кине, као и на подршци војног оркестра - истакла је Ванже Жанг.

Опера се реализује у продукцији америчке музичке асоцијације ГИПАЦ и уметничких партнера из "Комбанк дворане".


КИНЕСКЕ ГРАЦИЈЕ

ОПЕРСКЕ грације из Кине Џонгтао Ли, Жанг Жанг, Јуксјуан Чи и Минју Хао, као и београдски оперски извођачи Александар Стаматовић, Марко Пантелић и Мирослав Марковски дочараће остале улоге у Моцартовој опери. Кореограф представе је Александар Илић, костимограф Катарина Николић, а сценографију потписује Тања Жиропађа.