ПОСТАВЉЕНЕ на последњем нивоу недавно обновљеног здања Музеја савремене уметности на Ушћу, кофе нису део неке ултрамодерне инсталације, већ су ту да прикупе воду која продире са крова. Прокишњавање, како смо сазнали у овој институцији, последица је обилних падавина, после којих вода у капљицама почиње да продире у унутрашњост зграде. За сада, кажу, дела која се налазе на последњој етажи нису угрожена, а надају се да до тога уопште неће ни доћи.

- Зграда је у гарантном року и још смо у фази "упознавања са њом" - каже нам Сенка Ристивојевић, задужена за односе са јавношћу у МСУ. - Предузеће "Термоинжењеринг" које је било носилац радова током последње фазе реконструкције одмах по нашем позиву санира проблем. За експонате и за зграду најважније је да стручњаци и радници ове фирме реагују на време.

Да подсетимо, после стечаја фирме "Монтера" којој је исплаћена целокупна цена реконструкције, а посао је остао незавршен, а потом и вишегодишњег застоја у радовима, кров је био први на реду за обнову. У време док је директор МСУ био Јован Деспотовић, током 2014. расписан је тендер, а овај посао добила је ужичка фирма "Јединство". За реконструкцију крова опредељено је било 400 милиона динара.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Besplatan ulazak u Narodni muzej do 8. jula

НАКАРАДА: У ДЕПОУ ЈЕ СВЕ У РЕДУ ДЕЛА нису угрожена ни у депоима, тврде у музеју при чијој реконструкцији је велики проблем представљало и то што је изграђен испод нивоа реке. - Све решавамо у ходу - тврди Накарада. - Раде се санације, постоје сви технички уређаји који сигнализирају да нешто није у реду, исправне су и пумпе. Све функционише како треба.

Фирма "Јединство" појавила се и као један од понуђача на тендеру за остатак радова на згради за коју су Иван Антић и Иванка Распоповић својевремено добили Октобарску награду. Тај тендер је пропао, због сукоба између тендерске комисије која се определила за "Јединство", иако је имало најскупљу понуду и тадашњег сазива Министарства културе, на чијем челу је био Иван Тасовац, које се залагало да посао добије понуђач са најнижом понудом, у том случају "Модулор" из Земуна. Читав случај разрешен је сменом Јована Деспотовића са места директора. На поновљеном тендеру, када је за првог човека МСУ дошао Слободан Накарада, обнова читаве зграде припала је конзорцијуму на чијем челу је био "Термоинжењеринг".

- Сви тендери су урађени по прописима, а претходни директор је расписао тендер за кров, који је тада прокишњавао, па је сређен - каже за "Новости" Слободан Накарада, директор МСУ. - У комплетној обнови "Термоинжењеринг" је поново све урадио. Извођачи имају обавезу две године да врше санацију било каквих пропуста који су се десили током реконструкције. Када се завршила зима, нисмо могли да проверимо како ће све функционисати. Недавно, када су биле највеће кише, имали смо ситуацију да на два места нису добро радили дихтунзи, због чега смо ставили кофе и то је сада промењено.

Како смо се у петак уверили - у музеју више нема кофа.