ДОБИТНИЦА угледне награде "Васко Попа" је Бојана Стојановић Пантовић, која је овенчавши се тим престижним признањем за поетску збирку "У обручу", постала друга дама у низу од 24 награђена песника.

Ову одлуку петочланог жирија обзнанио је у уторак у Француској 7 Јован Зивлак, председавајући жирија у коме су били и Радомир Андрић, Душко Новаковић, Владимир Гвозден и Славомир Гвозденовић. Они су међу чак 70 наслова који репрезентују сложену прошлогодишњу песничку продукцију, у ужи избор уврстили седам песничких књига. Да награду понесе збирка Бојане Стојановић Пантовић одлучила су три гласа чланова жирија, у односу на два која су припала књизи Братислава Р. Милановића.

Добитница је универзитетски професор и угледни књижевни критичар, која поезију осећа као своју судбину те је, по речима Зивлака, прешла са позиције њеног коментатора у позицију писца.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Без пара за "Попу"?

- Песме Бојане Пантовић су писане у слободном стиху, најчешће строфички организоване од три до пет стихова, има и песама у прози, које се битно не резликују ни ритмички ни по тону од већег дела ове збирке - стоји у образложењу.

"Васко Попа" уручује се на дан песниковог рођења, 29. јуна, награду додељује Агенција Ђорђевић, а састоји се од Повеље с Попиним ликом (рад академског сликара Милана Блануше) и новчаног износа (дародавци су Град Вршац и "Сензал капитал").