"ШЕКСПИР фестивал", који ће пети пут по реду представити савремене интерпретације дела Вилијема Шекспира, одржаће се од 28. јуна до 3. јула у Новом Саду, Чортановцима, али и у Београду.

Фестивал ће отворити представа "Тит Андроник" Игора Вука Торбице, коју ће у Српском народном позоришту у Новом Саду 28. јуна од 20 часова извести глумци Загребачког казалишта младих.

- Трудим се да увек имамо бар један нов наслов, који до сада није игран на фестивалу. ЗКМ је престижно позориште, Вук Торбица један од најзанимљивијих редитеља млађе генерације, а "Тит Андроник" најконтроверзнији Шекспиров комад. Тако да то заједно звучи добро за отварање, које ће из техничких разлога бити у СНП - рекао је Никита Миливојевић, оснивач и директор "Шекспир фестивала".

Прочитајте још -Освежени Шекспир

Необична представа "Молим, наставите (Хамлет)", према концепту Рожера Берната и Јана Дајвендака, одиграће се уз учешће правих судија, адвоката, вештака, психијатара, форензичара, али и три домаћа глумца у улогама Хамлета, Офелије и Гертруде.

ПРОГРАМ ЗА ДЕЦУ ПАРТНЕР фестивала је Мало позориште "Душко Радовић", у којем ће се одиграти пратећи програм "Шекспир за велику децу".

- Судница је место догађања, а игра се само сцена убиства Полонија. Гертруда ће бити Светлана Бојковић, Офелију ће дочарати Јелена Ђулвезан, иначе млада глумица у поодмаклој трудноћи, док ће Хамлета играти Александар Милковић, иначе њен супруг - каже Миливојевић.

Публика ће имати прилику да у комаду, који ће се играти у Вили Станковић у Чортановцима, 29. јуна од 20 часова, осим посматрања судског процеса, у којем ће се Хамлету судити за убиство, учествује у решавању случаја.

На програму ће бити и хип-хоп спектакл Q Gents са поднасловом "Два витеза из Вероне" у извођењу гостију из Чикага "Кју брадерса", и "Млетачки трговац" из Немачке, у режији Михаела Гинтера. Фестивал ће 3. јула затворити представа студената друге године глуме у класи Никите Миливојевића, који су направили "Шекспир трибјут бенд".