ЧУВЕНИ наслов "Поп Ћира и поп Спира", иза кога овог пута стоји комична опера у два чина академика Дејана Деспића, биће први пут изведен вечерас у 19 часова у новосадском СНП на дан тог театра.

У режији Иване Драгутиновић Маричић и под управом диригенткиње Жељке Милановић оживеће музика нашег реномираног композитора, коју је Деспић стварао на иницијативу недавно преминулог Дејана Миладиновића. Управо је тај наш значајни оперски редитељ (са Весном Миладиновић) аутор либрета, утемељеног на непролазном роману Стевана Сремца, објављеном пре равно 120 година у Сремским Карловцима.

- Либретиста Миладиновић хтео је да се опера зове "Весели попови банатски" по аналогији са "Веселим женама виндзорским" које је Верди компоновао пред крај живота, али мој предлог (који би верујем био прихваћен и од самог Миладиновића) је био да се вратимо оригиналном имену великог романа - открива Деспић, који је на Миладиновићев предлог, почео да 2009, део по део, компонује ову оперу.

ПРОЧИТАЈТЕ И: "DANI KOMEDIJE": Beograđani "pobrali" nagrade

Деспићево дело подразумева чак 16 солистичких рола и значајну улогу хора, те ће се на сцени наћи готово сви солисти Опере СНП, кроз две поделе које ће се представити већ у прве две вечери, 28. и 29. марта. Композитор каже да је презадовољан начином на који је тандем Миладиновића "стиховао" Сремчев велики роман и прилагодио радњу оперској форми.

- Створио сам доста растресите партитуре и дело је рађено са камерним приступом - наводи композитор. - Изводи га изузетно велика група певача, са укупно 27 ликова на сцени, а све је то распоређено у 19 нумера, мање или више заокружених. Прихватио сам рад на овом делу сматрајући да у роману предлошку има добрих елемената који омогућавају један ведар дух комичне опере. Мада је све овде виђено далеко од класичних комичних оперских дела за која знамо, некакву традицију комичне опере у нас зачели су "Мандрагола" Ивана Јевтића и "Маратонци" Исидоре Жебељан.

АКАДЕМИК Дејан Деспић

Деспић открива и да је београдска премијера ове опере, која би од наредне сезоне требало да буде играна и на сцени Народног позоришта, планирана за предстојећи Бемус, а да у међувремену ансамбл очекују гостовања у Аустрији и Мађарској.


МИЛАДИНОВИЋУ У ЧАСТ

РЕДИТЕЉКА Ивана Драгутиновић Маричић оперу поставља на сцену СНП по концепту Дејана Миладиновића, са којим је сарађивала у више наврата и коме се у част и прихватила ове режије. Важан елеменат редитељског концепта Миладиновића су скице др Владане Ликар Смиљанић, попут оних илустрација из "Ризнице песама за децу чика Јове Змаја" - у том духу израђени су и сценографија и костими.