ПОСЛЕДЊИХ неколико сати у животу Владислава Петковића Диса пре потонућа брода "Италија", испуњених сећањима и кошмаром, тема су новог наслова Београдског драмског: поетска драма Александра Југовића "Утопљена душа" (у режији Бобана Скерлића) премијерно ће бити изведена 6. марта.

Прочитајте још: Скерлић: Дис је живео у друштву и загрљају смрти

У улози трагичног песника, аутора бесмртних стихова ("Можда спава", "Тамница", "Нирвана") гледаћемо Сергеја Трифуновића.

- Чим сам чуо да је реч о Дису, пристао сам! Био је то изазов из више разлога. Остало је неколико дана до премијере, а на тексту смо до јуче радили. Почињем да се заљубљујем у представу, што је за мене сасвим сигуран знак - истиче Трифуновић, који је на Црвеном крсту одиграо и прву своју представу "Слободна територија", касније и "Аудијенцију".

Прочитајте још: “МИЛИВОЈЕВ ШТАП И ШЕШИР": Саша Вукић победник треће фестивалске вечери

На питање да ли му је "уклети песник" несвакидашње судбине, несхваћен и непризнат за живота, био посебна инспирација не само због својих вансеријских стихова, Трифуновић одговара:

Сергеј као Дис

- Не знам зашто баш Дис... Још трагам за тим човеком, увек изнова о њему сазнајем нешто ново и опречно. Немам одговор шта је посебно "спектакуларно" у овој личности. За мене је фантастичан моменат и како се венчао. У животу песника још је пуно бизарних детаља. И пуно трагедија: у кући му је умрло чак деветоро најближих чланова. А опет, на свим сликама делује насмејано. Има неке ведре очи, не видим ништа од тог унутрашњег мрака у његовом лику. Живео је то што је писао. Заиста је био "уклети песник" - као да је сам томе тежио и такву судбину призивао...

АНСАМБЛ

У ПОДЕЛИ су и Милица Зарић, Игор Дамјановић, Немања Стаматовић, Ивана Дудић и Лако Николић. Драматург је Кристина Ђуковић, сценограф Немања Петровић, костимограф Татјана Радишић, док је сценски покрет био задатак за Марију Миленковић.