ИЗЛОЖБА "Немањићи - рађање краљевине", посвећена истоименој телевизијској серији, отворена је јуче у Галерији РТС-а. Изложбу чине радови костимографа Стефана Савковића и сценографа Кирила Спасеског, наменски стварани за серију.

Прочитајте још: Приказана премонтирана епизоида "Немањића", јавност умирена

Поред копија фресака и костима, који чине једну целину поставке, изложени су и делови декора, оружје, инсигније, записи у камену и грађевинама из тог периода, али и круне које су симбол династије Немањић.

- Историчари су ставили одређене примедбе на појединости у серији, које нису идентичне са оним што подразумевамо као историјске истине - рекао је Небојша Брадић, уредник Културно-уметничког програма РТС. - Оне су упућене писцу сценарија Гордану Михићу. А можемо да кажемо да те примедбе чине одређену врсту неправде. Јер, његов задатак није био да интерпретира апсолутне истине, до којих је тешко и доћи, већ да креира одређену серију, која ће да сензибилише нову публику да поштује културно наслеђе. Михић користи историју као оквир да проговори и о овом времену. Његови ликови носе историјске костиме, али оно што говоре односи се и на ово време.


Прочитајте још: ПОЧИЊУ "НЕМАЊИЋИ": Спектакл од три милиона евра


Серија "Немањићи" један је од највећих пројеката РТС, како у смислу продукције, постпродукције, тако и по костимима, сценографији, реквизитима.

Гордан Михић

- Искорак у једну давну епоху од које нас одваја осам столећа представља сложен и тежак посао - каже археолог др Марко Поповић, консултант у серији задужен за сценографију, костимографију и све остале предмете који се појављују. - Најтеже је било сагледати како је изгледао свакодневни живот на двору, јер готово да нема података о томе. Многе празнине у нашем знању попуњаване су у сценарију оним што је могло бити а не знамо да ли је било, и оним што није забележено, али се могло десити.

Костими и реквизити из "Немањићи"


ИМПРОВИЗАЦИЈЕ

- У серији има историјских импровизација, али она није снимана за школски програм, а да би била гледљива савременом гледаоцу, подразумева одређену слободу креирања догађаја и времена - сматра Марко Поповић. - Посебно смо морали да водимо рачуна о томе како изгледају заставе, јер је то време пре почетка хералдике. Тако да смо импровизовали изглед застава, нарочито српских.