Небојша Глоговац преминуо је 9. фебруара 2018. године у 49. години живота. Одлазак ове глумачке величине ненадокнадив је и трагичан губитак за српско позориште, за филм, али и за културни живот читавог домаћег поднебља.

Са тим се слаже свако ко је Небојшу знао или само гледао на малим ерканима или на даскама које живот значе, а она са којом је Глоговац имао част да започне своју позоришну каријеру каже управо то - да је губитак Небојше Глоговца велика трагедија.

Светлана Цеца Бојковић за Телеграф емотивно прича о Небојши, и присећа се времена када је са њом заиграо своју прву представу "Велика пљачка".

БЕБАН ИЗ "ПОРОДИЧНОГ БЛАГА": Мој старији брат и учитељ заувек, смејем се и плачем у исто време

- Небојша је био једно изузетно људско биће, и као човек и као уметник. Потпуно је незамењив и много смо изгубили његовим одласком. Ја сам, као и сви, јако потресена што је један човек тако млад, у пуној снази свога живота и стваралаштва, напустио овај свет - почиње Цеца.

- Он је био јако духовит, увек смо се лепо слагали. Радили смо представу која му је можда била прва у позоришту, или међу првима. То је било девесет и неке године... Он и Сергеј су били још студенти глуме и играли смо представу на Белефу која је после ушла у репертоар Атељеа 212. Представа се звала "Велика пљачка". Глоговац је увек био јако, јако духовит! - каже Цеца, а онда се присетила сцене која се препричава и дан данас.

ВЕЛИКА ЉУБАВ: Последње заједничке фотографије Глоговца и његове супруге

Наиме, када је 24. августа 2017. године Светлани Бојковић уручена награда "Павле Вуисић" на 52. Филмским сусретима у Нишу, Небојша Глоговац је прокоментарисао: "Баш је кренуло Цецу, да ми је знати ко је гура".

Цеца се са уживањем сећа тог тренутка.

- Када сам примала награду он је био у групи глумаца који су били на сцени и онда је стално говорио: "Ко ли је гура, ко ли је гура..." (смех) Када сам сишла да га пољубим он ми је рекао: "Е, па, нека је, вала, и тебе једном кренуло!" (смех) - каже нам Цеца, и додаје да је, наравно, све то била шала.

- Шала, па наравно да је била шала. Не зна се да ли је био већи човек или уметник... Био је људина, као човек високоморалан, и не бих могла да освојим шта му је већи квалитет, да ли тај људски или уметнички дар - каже Цеца.

Светлана се присетила и снимања "Породичног блага", у којем је играла Валерију Гавриловић, мајку Златка Гавриловића којег је играо Небојша Глоговац.

НЕБОЈША ГЛОГОВАЦ ПОЧИВАЋЕ ПОРЕД МАНДЕ: Збогом легендо, остало је ћутање

- Дивно! Са њим је увек било лако играти, био је сјајан глумац... Ту је био још млад. Његова најбоља улога је у филму "Устав Републике Хрватске". Био је величанствен у представи "Хадерсфилд", одличан је његов "Хамлет", па "Разбијени крчаг"... Нема где није он бриљирао! Улога у "Породичном благу" је била много симпатична, али то је један много једноставнији глумачки задатак него што га је он имао у позоришној литератури - каже Светлана.

- Ужасна је празнина и ужасна туга остала за њим - закључује славна глумица.