МНОГО пута умиремо и рађамо се у једном животу. Када патиш и када ти све пропадне - тада умреш, а када умреш онда се нешто ново роди у теби, онда напредујеш и твоја душа расте. То ми личи на васкрсење. Љубав је ту садржана, и наша тежња да нађемо тај други део себе, да се спојимо у круг у којем постоји и црно и бело, и плус и минус, и тежи ка заокружењу једног човека, ка комплетирању онога што тражимо, што јесмо. Мислим да у свој тој љубави коју имам у себи, и у тој потрази за оним што јесам, глума некако увек остаје моја највећа страст...".

ПРОЧИТАЈТЕ И: Nebojša Glogovac teško bolestan, hitno primljen u bolnicu

Тако је у једном од бројних интервјуа за "Новости" говорио Небојша Глоговац (1969 - 2018), глумац који је са само 49 година већ имао место у првом реду највећих великана српског глумишта, али и читавог простора некадашње Југославије - његовим позоришним и филмским бравурама једнако се клањала и публика и критика у Будви, Подгорици, Загребу, Ријеци, на Брионима, у Сарајеву, Љубљани, Скопљу, Приштини..., где је освајао награде, аплаузе, и сарађивао са бројним редитељима.

Прочитајте још - По овим улогама ћемо памтити Небојшу Глоговца (ВИДЕО)

Вест о његовој изненадној смрти у петак је шокирала и растужила јавност у Београду, Србији, његовом родном Требињу, региону... За Небојшом Глоговцем, поред његових колега, плачу људи "од Триглава до Ђевђелије". Многи од њих никада га лично нису ни срели, али се од Глоговца опраштају као од "глумчине", од "људине", "шмекера", "фајтера", легенде... Тако пишу у својим коментарима на друштвеним мрежама, а Небојша је све то заиста имао у себи.

Прочитајте још - ПОСЛЕДЊИ ИНТЕРВЈУ НЕБОЈШЕ ГЛОГОВЦА "НОВОСТИМА": Да није нас, ово би био рај!

Био је оличење великог дара, оне исконске честитости која је у данашње време заборављена, и снаге да увек брани своју истину и уверења. Због тога јавност није ни разумела његову поруку на "Инстаграму": "Држим се", коју је објавио 8. децембра, а многи су пре десетак дана с неверицом примили вест да је озбиљно болестан од канцера на плућима, и да је хитно примљен у Институт за онкологију. Чак и тада, цела овдашња културна јавност веровала је да ће из најважније и најтеже битке изаћи као победник. Вест и саопштење његовог матичног позоришта, Југословенског драмског, да је после кратке и тешке болести преминуо велики српски глумац Небојша Глоговац, затекла је све.

Прочитајте још - СРЦЕПАРАЈУЋА СЦЕНА: Ружа на мотору Небојше

Редитељ Горчин Стојановић, уметнички директор ЈДП-а, у чијем је остварењу "Убиство с предумишљајем" Глоговац остварио прву велику филмску улогу, каже:

- Није Небојшин одлазак само огромна трагедија за његову породицу, па наравно и за српско позориште, филм и телевизију. Него је реч и о личности, сјајној и јаркој, која је обележила једну епоху - како у класичном репертоару, тако и генерацијским улогама у савременим филмовима и представама. Има симболике и у чињеници да је његов последњи глумачки рад био "Хамлет". Као да је тај Хамлет сублимирао све његове улоге: драмске, комичке, трагикомичке. На неки начин он је био знак свог времена.
Тамара Вучковић, управница ЈДП-а, сцене на којој је Глоговац бриљирао од 1996, у петак није могла да говори.

- У шоку сам и неверици, огромна туга све нас је преплавила у нашем Југословенском драмском позоришту. Немам снаге да било шта кажем...

Глоговац је био отац троје деце. Имао је два сина, Гаврила и Милоша, из првог брака са сликарком Мином Глоговац, и ћерку Сунчицу, која је рођена 2016. године, у вези с Милицом Шћепановић.


КОМЕМОРАЦИЈА И САХРАНА

У ЈУГОСЛОВЕНСКОМ драмском позоришту комеморативни скуп заказан је за понедељак у 11 часова. Опело у Цркви Св. Николе на Новом гробљу у Београду почиње у 14 часова. Глоговац ће бити сахрањен у Алеји заслужних грађана.

Глоговац ће бити сахрањен поред Милорада Мандића Манде, Фото Ж. Кнежевић


РЕТРОСПЕКТИВА У КИНОТЕЦИ

Југословенска кинотека ће у суботу и недељу приказати филмове у којима је играо Небојша Глоговац - "Убиство с предумишљајем" Горчина Стојановића (субота, 20.30, Узун Миркова 1) и "Кругови" Срдана Голубовића (недеља, 16.30, Косовска 11). Улаз на обе пројекције је бесплатан, а Кинотека ће у марту, после завршетка 46. Феста, организовати велику ретроспективу филмова у којима је Глоговац играо.НЕЗАБОРАВНЕ БРАВУРЕ

ГЛОГОВАЦ је на позоришну сцену ступио улогом у "Великој пљачки" Џоа Ортона, у режији Дејана Мијача, код кога је играо и у "Лажном цару Шћепану Малом". У ЈДП је одмах добијао велике и важне улоге, у представама - "У потпалубљу", "Полонеза Огињског", "Троил и Кресида", "Буре барута", "Ближе", "Молијер, још један живот"... Његова последња улога и последња одиграна представа у ЈДП - био је "Хамлет", 13. децембра 2017.

Ту су и његове бравуре у бројним ТВ серијалима, као и у филмовима "Вуковар, једна прича", "До коске", "Муње", "Небеска удица", "Кад порастем бићу Кенгур", "Сутра ујутро", "Кругови", "Кењац", "Устав Републике Хрватске"...Готово да не постоји позоришна и филмска награда коју Глоговац није добио - од Стеријине, награде Града театра Будва, до "Златне арене" у Пули, "Цара Константина" и Гран-прија у Нишу, Награде града Београда, годишњих награда ЈДП...


ЗВЕЗДА И ПАРТИЗАН

ЗВЕЗДИНИ навијачи су најавили да ће у знак љубави према глумцу већ на мечу са ЦСКА 13. фебруара спремити транспарент којим ће га испратити у вечност, док је сам фудбалски клуб Црвена звезда послао опроштајну поруку на свом званичном "Твитер" налогу: "Почивај у миру! Твоја Црвена звезда". Фудбалере Партизана трагична вест затекла је током повратка са припрема на Кипру.

- Велика трагедија. Он је био велики глумац у позоришту, на телевизији и на филму, што данас није чест случај. Бриљантно је играо Хамлета... Један од највећих глумаца те активне генерације. Сви смо у шоку - изјавио је председник ФК Партизан Милорад Вучелић.


ЖАЛОСТ И У РЕГИОНУ

СВИ водећи медији у региону пренели су у петак вест о смрти српског глумца Небојше Глоговца. Највише простора, али и коментара ова тужна објава добила је у Хрватској, где је Глоговац био чест гост у позоришту, али и на екрану. Са хрватским редитељем Рајком Грлићем, српски глумац снимио је и свој последњи филм "Устав Републике Хрватске", за који је добио и Златну арену у Пули. О прераној смрти српског глумца известили су и медији у Црној Гори, Словенији и Македонији. Сви они "жале за прераним губитком талентованог и вољеног глумца".