Опера "Кармен" у Италији је приказана у новој верзији, у којој истоимена јунакиња остаје жива уместо да је убијена, а све захваљујући храброј измени расплета чувеног остварења Жоржа Бизеа, с поруком да је време да се стави тачка на насиље над женама.

У класичној опери, која је први пут изведена у Паризу 1875, Кармен убија Дон Хозе у налету љубоморе, али се опера "у новом руху", која се приказује у Фиренци, завршава обрнутим призором, у којем јунакиња испаљује смртне хице у Дон Хозеа, преноси АП.

Прочитајте још: "Часовничар" - прва опера са особама ометеним у развоју

"Ово је начин да кажемо свима, и мушкарцима и женама, да нам је доста насиља. У овом случају реч је о јасној поруци против насиља над женама, пошасти која се увек тиче свих нас, а у овом тренутку је то наочиглед свих", рекла је америчкој агенцији сопран Вероница Симеони уочи синоћног наступа.


Прочитајте још: Оптужбе и против музичког директора Метрополитен опере

Реакције гледалаца и корисника друштвених мрежа на измене сценарија опере су мешовите, али су улазнице у сваком случају распродате до последњег места, а планирано је да опера у новој верзији остане на репертоару у наредне две или три године.