ИСТОРИЈСКИ концерт - у правом смислу те речи, одржао је синоћ у Коларчевој задужбини славни пијаниста Иво Погорелић са Симфонијским оркестром РТС, пред више него захвалним слушаоцима који су наступ клавирског суперстара са огромним узбуђењем чекали безмало три деценије. Емоције приликом поновног, предуго ишчекиваног сусрета са публиком свог родног града није крио ни маестро а ни Београђани, који су Велику дворану Коларца испунили до последњег места.

Када је, после Дворжакове Девете симфоније те паузе, велики Иво коначно ступио на сцену на којој је први пут заблистао као дечачић, крајем шездесетих, пре но што се отиснуо најпре у престижну московску школу а доцније и у бели свет - дочекале су га овације. Френетични аплауз трајао је, чинило се, бескрајно, док је Погорелић фокусирано седао за "стенвеј" који је сам недавно у Немачкој одабрао, управо за дворану Коларца.

А када је Иво најзад и засвирао, емоције су се у дворани готово могле сећи ножем - Шопенов Други клавирски концерт у извођењу овог јединственог пијанисте, праћеног сјајним нашим Симфонијским оркестром, одиста је нешто за незаборав. Нешто што је вредело чекати, па макар и готово целих тридесет година. Старије генерације слушалаца недвосмислено су се синоћ присетиле шта је то нашег Иву некада давно издвојило из мноштва и винуло у свет који је као младић намах освојио, док су се они млађи уверили да је Погорелић - један једини. Јединствен. Непоновљив.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Fenomen(alni) Pogorelić (VIDEO)

Како је дочекан, исто је тако, па још гласније, топлије, емотивније и испраћен Иво са сцене. Аплаузом који пробија зидове, који ломи срца, који пуни душу.

Није одолео ни иначе повучени и ексцентрични маестро толиким емоцијама и толикој топлини, па је мимо својих уобичајених рутина - поклонио својој вољеној публици и бис. Одсвирао је, поново, други став Шопеновог концерта који је на његовом редовном репертоару већ четири деценије, и који је давне 1983. снимио за "Дојче грамофон" са Симфонијским оркестром Чикага и маестром Клаудијем Абадом, створивши интерпретацију која слови за канонску. Ако је та тадашња канонска, ова синоћња, са Симфонијским оркестром нашег РТС и маестром Суђићем је свакако - историјска.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ivo Pogorelić se vraća u Beograd

- Иво Погорелић је једноставно класа за себе, неупоредив уметник који бескомпромисно понире у бит музике на самосвојан начин, тоном који се не заборавља - рекао нам је маестро Бојан Суђић, уметнички вођа СО РТС после узбудљивог наступа са знаменитим пијанистом. - Маниром великана из прошлих времена омађијао је и публику и музичаре, а посебно се радујем великим комплиментима које је упутио на рачун наше сарадње.

Незабораван концерт при крају јубиларне 80. сезоне Симфонијског оркестра РТС, а чињеница да је Иво Погорелић за свој први наступ са оркестром у Београду после пуних 30 година одабрао баш наш оркестар говори о великом поверењу и угледу Симфонијског оркестра РТС и ван наших граница.

Колико сутра, у Београду и на Коларцу Иво ће наново дописивати и стварати музичку историју - овога пута, сам, за "стенвејем" на коме нам је синоћ уприличио тако маестралну премијеру. А ништа мање се и није могло, нити смело, очекивати од великог маестра Погорелића.

МАЕСТРО У СЕНЦИ

ПУНИХ 28 година су Београђани жељно чекали, и заиста синоћ достојно поздравили свог Иву - па ипак, нису га "из прве" препознали! Наиме, маестро Погорелић је пијаниста чији је главни, први, често и једини захтев само то - да буде "у додиру са својим инструментом", због чега се публика увек изненади када, улазећи у салу, угледа пијанисту како већ седи за клавиром. Исто је урадио и синоћ, после паузе, односно пред свој наступ - дочекао публику седећи за "стенвејем", потом накратко напустио сцену и вратио се "у пуном сјају". Међутим, слушаоци нису приметили да је Симфонијски оркестар и током "свог", првог дела концерта, имао "придруженог члана у сенци" - Иво је, у "цивилу" и у сенци, за истим клавиром одседео и током уштимавања и усвиравања оркестра за извођење Дворжакове симфоније!

ТОПАО СУСРЕТ МАЕСТРА СА МИЛЕНОМ И ДЕЦОМ

ВЕЛИКИ ексцентрик и одиста повучен, те за звезду свог ранга истински прексроман човек, Иво се београдској публици, која га је предуго чекала, заиста од срца одужио. Није штедео комплименте на рачун Симфонијског оркестра и маестра Суђића, али ни на рачун публике - са којом се сусрео у амбијенту Музичке галерије Коларца, у којој је уприличена изложба фотографских портрета Погорелића од 1977. до 2017. Славни пијаниста се искрено изненадио и одушевио поставком, а у галерији се после концерта посветио и одушевљеним својим слушаоцима, пре свега најмлађима којима је радо делио аутограме. Била је ту и велика наша глумица Милена Дравић, са којом се маестро топло поздравио, а нашао се на Коларцу и у Музичкој галерији и велики број страних дипломата, министар културе Владан Вукосављевић и многи други угледни гости.

КОЛАРАЦ ДУПКЕ ПУН

СУТРА ће Погорелић, на реситалу за који су карте, укључујући и додатне, такође плануле у року од пар часова од пуштања у продају, извести Моцартову Фантазију у це-молу, Бетовенову сонату "Апасионата", Сибелијусов Валсе тристе и Сонату бр. 2 у бе-молу Рахмањинова.

За синоћњи концерт је Музичка продукција РТС такође обезбедила одређен број додатних карата и места мимо уобичајених капацитета Коларца. Међутим, за маестра Погорелића не би била довољна "ни три Коларца", очигледно - у публици се могло чути да, када би којим случајем у дворани пала киша, нити једна кап не би стигла до пода Коларца!