ИЗЛОЖБА из фонда Народног музеја Зрењанин под насловом "Дакле, Ви сте тај Урош Предић", биће отворена вечерас у 19 часова у салону Музеја, а поводом 160 година од рођења једног од највећих српских сликара реализма.

Годину дана након Предићеве смрти, 1954, у зрењанински музеј доспео је готово целокупан инвентар његовог београдског атељеа. Поставку ће тако чинити 32 рада - слике, цртежи, студије, али и лични предмети, намештај, фотографије, посетнице, разгледнице, писма, ордење, дневник, сликарски реквизити и материјал, каталози, књиге, часописи...

Прочитајте још: Цртежи од метала

- Биће истакнут и његов рад као иконописца и портретисте, однос са члановима фамилије, али и посебно са сликарима Пајом Јовановићем и Стеваном Алексићем, те научником Михајлом Пупином. Богата сачувана кореспонденција омогућава да сагледамо и контакте које је имао са савременицима - износи ауторка изложбе Оливера Скоко, виши кустос-историчар уметности у зрењанинском Народном музеју.

Предић испред последње слике "Каменовање Св. Стефана"

На изложби ће бити представљени и цртежи које је радио када је имао између 10 и 12 година, као и недовршена слика "Каменовање Св. Стефана", која се сматра његовим последњим делом. Први пут биће приказани цртежи по којима је радио иконе за Његошеву капелу на Ловћену која је срушена.

Прочитајте још: Нови живот Пајиних слика

- Представићемо и гимназијски цртеж који је урадио Михајло Пупин, Урошев пријатељ још од раних школских дана - износи Оливера Скоко.

Репрезентативну изложбу, чији је покровитељ Министарство културе и информисања, пратиће бројне радионице и промоције, а биће отворена до краја фебруара, када се навршава 65 година од Предићеве смрти. У родном Орловату сликарев јубилеј обележиће данас и откривање његове камене бисте испред зграде школе, рад академског вајара Велимира Каравелића.

РУВАРЧЕВА ШАЛА

ОБЈАШЊАВАЈУЋИ помало необичан наслов изложбе, ауторка новоди да се управо тим речима обратио архимандрит манастира Гргетег, Иларион Руварац, када је први пут угледао Предића. Додао је још "ја сам Вас замишљао као неког буцова, а Ви се отегли ко гладна година".Фото Народни музеј Зрењанин