КАПИЈА кроз коју су прошли милиони како би обишли Титову вечну кућу, отишла је у - историју. Изграђена у року од 48 сати, без дозволе, као привремени објекат, наменски за посетиоце Куће цвећа, срушена је да уступи место новом улазу у комплекс Музеја Југославије.

На њеном месту биће саграђен модерни објекат, нека врста малог визиторског центра, на коме ће они који обилазе Музеј 25. мај, Стари музеј, место на коме су сахрањени Јосип и Јованка Броз, или парк са скулптурама, који окружује ова здања, добити прве информације о нашем најпосећенијем музеју.

- Кроз Музеј Југославије годишње прође више од 120.000 људи - каже за "Новости" директорка Неда Кнежевић. - Идеја је да се као свуда у свету и код нас направи леп пријем већ на улазу, где ће поред билетарнице постојати и пространија сувенирница, мали кафе, место за одмор у башти, што нам посетиоци већ дуго траже... Постоји још једна практична потреба, јер нажалост, у 21. веку, за толико публике немамо довољан број тоалета. Они постоје само у згради Музеја 25. мај, па нам то представља проблем и када дођу два пуна аутобуса.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Muzej Jugoslavije pisao Špancima: Zaustavite aukciju sa nestalim zapisima iz Kuće cveća!


Пројектом реконструкције и доградње капије, замишљено је да се она не повећава ни у висину, ни у ширину, већ само у дужину, а имаће непуних 200 квадратних метара, наставља саговорница:

- Нова капија не сме да наруши амбијент, па смо зато још 2014. године ангажовали Архитектонски факултет у Београду и то баш катедру за просторно планирање, да направе пројекат према коме би се она што боље уклопила у вредности које баштинимо - социјалистичку архитектуру, дивну башту...

Пројекат будућег улаза

За овај пројекат на конкурсу Министарства туризма су 2015. добили две трећине средстава, а остатак нису тражили од Министарства културе, већ су, како наводи саговорница, одлучили да то буду њихово улагање, од улазница и сувенира. Али, ту су почели и проблеми: у процесу прибављања грађевинске дозволе, руководство музеја суочило се са својеврсним имовинско-правним рашомоном.

- Тада смо схватили да је капија нелегализована, да се налази на градској, а не републичкој парцели, постојао је и захтев за реституцију, као и лажни захтев за легализацију... Компликацију је направио и зид који је подигнут у време Слободана Милошевића и поделио комплекс, а никада није уцртан у урбанистички план. Да бисмо формирали грађевинску парцелу, што је било неопходно за почетак радова, морали смо да урадимо урбанистички пројекат за цео наш комплекс и све то катастарски решимо - објашњава Кнежевићева, која је са својим тимом успела да превазиђе ове проблеме. - Ту, међутим, није крај, јер је поменути зид неприродно преполовио парцеле, али и инсталације воде, струје, напајања... Тако да сада са друге стране зида имамо нерешене проблеме са реституцијом, а неке парцеле, по метар или два, улазе у наш простор, што нас папиролошки омета.

С друге стране, Музеј Југославије је тренутно, каже директорка, у ситуацији да хитно мора да започне обнову:

- Комплетна инфраструктура је нарушена, а објекти дотрајали - додаје саговорница. - У протеклих педесет година здања су само хигијенски одржавана, у њих ништа није улагано, па све инсталације морају да се мењају.

ДИРЕКТОРКА Неда Кнежевић

Радови на инсталацијама, којима ће поново добити климатизацију, у згради Музеја 25. мај отпочеће 1. децембра. Требало би да буду готови до истог датума 2018, када је великом изложбом планирано обележавање 100 година од формирања прве Југославије.

- Потом нас чека и санација фасаде, која је 80 одсто у стаклу, а та друга фаза, током које ће бити поправљен кров са мермерним облогама и прозори, радиће се 2019. Сва наша здања су у зрела за реконструкцију, али не можемо да затворимо цео комплекс, нити имамо толико средстава да све средимо одједном, па ћемо тако радити фазно - закључује Неда Кнежевић уз обећање да ће комплекс све време бити отворен за публику.


ОБНОВА КУЋЕ ЦВЕЋА

ОБНОВУ Куће цвећа планирамо до 2020. године, за шта ћемо у сададњи са Друштвом архитеката Србије или Београда, расписати конкурс - каже Кнежевићева. - Наша публика стално тражи да ту изложимо Титове личне предмете, али их ми не износимо због велике влаге која штети експонатима. Кућа је зидана као летњиковац, а на садашњем гробном месту налазила се фонтана, која је измештена испред. Постоји и дивна тераса, коришћена пре Брозове смрти за пријеме... Пројектом реконструкције бавиће се један мултидисиплинарни тим, док ће саме припреме трајати дуже од годину дана.